Wpis z mikrobloga

Homo-genu raczej nie ma ale naukowcy pracują nad mapą neuronów. Pewnie ze 20 lat nam zajmie rozszyfrowanie za co odpowiadają i jak wyjdzie że nie ma żadnej różnicy między mózgami homo i hetero to będzie niezły zonk, bo to by oznaczało że jest to tylko kwestia gustu. Jedni lubią stopy, inni grube laski, a jeszcze inni ciągnąć druta.
  • Odpowiedz
jak wyjdzie że nie ma żadnej różnicy między mózgami homo i hetero to będzie niezły zonk, bo to by oznaczało że jest to tylko kwestia gustu.

@wodorost50: Zależy co masz na myśli. Każdy mózg jest unikalny. Każdy mózg jest inną siecią komórek i połączeń między nimi.
  • Odpowiedz
@aaadaaam:

Jasne że tak ale gdyby homoseksualizm był czymś wrodzonym to mózgi homoseksualne miałyby jakiś powtarzalny element odróżniający je od hetero.

W przeciwnym wypadku ludzie z frondy mogą mieć rację że obecnie ludzi się gejuje za pomocą kultury i jest to wyłącznie kwestia kultury i gustu. ;) Kultura wyforsowała szczupłe kobiety chociaż natura to typ wenus z wilendorfu- tłusta z dupą i cycem. Może teraz w ten sam sposób forsuje
  • Odpowiedz
@aaadaaam: Nie wiesz czym jest teoria ewolucji. To, że ktoś jest homoseksualny nie znaczy, że nie jest bezpłodny i nie może zmusić się do stosunku z kobietą.
  • Odpowiedz
@aaadaaam: (#)

Bzdura. Sugeruję zapoznać się z tym artykułem, który omawia jak wcześniej próbowano wyjaśnić ten problem (dobór krewniaczy i naddominacja między innymi), a także przedstawia nowe podejście oparte na antagonistycznym doborze płciowym.
  • Odpowiedz
@aaadaaam: c--j wiesz o teorii ewolucji. Stawianie takich tez jest jak twierdzenie, że jest się przystojnym na podstawie opinii tylko swojej mamy. Prosty (teoretyczny) przykład: odpowiedni % homoseksualistów w populacji sprawia, że przeżywalność dzieci się zwiększa, ponieważ osoby homoseksualne nie mają własnych dzieci więc pomagają w opiece nad innymi dziećmi w rodzinie. Nie mówię, że tak jest, mówię tylko że istnieje sporo możliwości oraz, że trzeba to wszystko stosować do
  • Odpowiedz
@artpop:

A to już byś musiał zapytać antropologa kultury ilu jest zadeklarowanych homoseksualistów wśród indian amazońskich np.

Podpowiem że nie ma ich na tyle żeby organizować parady.
  • Odpowiedz
@wodorost50: (#)

W społeczeństwach chociażby Indian północnoamerykańskich osób queer było wystarczająco, aby wykształciła się dla nich rola kulturowa.

Tutaj krótka notka na polskiej wiki, możesz sobie wyszukać angielskie artykuły.
  • Odpowiedz
Inaczej homoseksualiści wyginęliby jak mamuty. Teoria ewolucji.

@aaadaaam: (#) Nie wiem co to za bzdura. Aby homoseksualizm utrzymywał się w populacji wystarczy, aby był efektem ubocznym jakiegoś genu, który normalnie powinien być aktywny tylko u kobiet. Ot, jedno proste wytłumaczenie.

Z drugiej strony, schizofrenia też się utrzymuje w populacji... Mimo że zdecydowanie utrudnia wychowanie potomstwa.
  • Odpowiedz
@Sithis: Jakaś nowa (sprzed roku) teoria (kolejna).

Skoro tak do Ciebie przemawia. Czy mógłbyś mi ją przetłumaczyć. Zawiera dużo fachowego słownictwa. Boję się, że nie do końca ją zrozumiałem. Przynajmniej Streszczenie?

Z góry dzięki.
  • Odpowiedz
Stawianie takich tez jest jak twierdzenie, że jest się przystojnym na podstawie opinii tylko swojej mamy. P

Prosty (teoretyczny) przykład: odpowiedni % homoseksualistów w populacji sprawia, że przeżywalność dzieci się zwiększa, ponieważ osoby homoseksualne nie mają własnych dzieci więc pomagają w opiece nad innymi dziećmi w rodzinie.

c--j wiesz o teorii ewolucji.

@sayane: po Twoim wpisie mam wrażenie, że to Ty, zacytuję: "c--j wiesz o teorii ewolucji".
  • Odpowiedz
@sayane: po Twoim wpisie mam wrażenie, że to Ty, zacytuję: "c--j wiesz o teorii ewolucji".

@aaadaaam: o łał, te twoje argumenty mnie od razu przekonały!

Nie jestem biologiem ale rozumiem podstawowe zasady działania ewolucji i wiem, że trzeba to stosować do całej linii genetycznej. Jeżeli jest jakaś mutacja genetyczna, która sprawia że ~x% populacji
  • Odpowiedz
nie jestem aż takim ignorantem, żeby wyjeżdżać z tekstami takimi jak ten:

@sayane: LOL. Cytat z Ciebie odnośnie Ewolucji:

Prosty (teoretyczny) przykład: odpowiedni % homoseksualistów w populacji sprawia, że przeżywalność dzieci się zwiększa, ponieważ osoby homoseksualne nie mają własnych dzieci więc pomagają w opiece nad innymi dziećmi w rodzinie.
  • Odpowiedz