Aktywne Wpisy
zaq22 +27
#frajerzyzmlm
Iza Adamczyk
Wiem że czytasz wykop
Mam jedną prośbę: Zrob coś z tymi fałdami na brzuchu. Jesteś bezrobotna. Masz setki godzin na ćwiczenia.
Jak wy mówicie w tej piramidzie? - Zainwestuj w siebie.
Zacznij ćwiczyć.
Iza Adamczyk
Wiem że czytasz wykop
Mam jedną prośbę: Zrob coś z tymi fałdami na brzuchu. Jesteś bezrobotna. Masz setki godzin na ćwiczenia.
Jak wy mówicie w tej piramidzie? - Zainwestuj w siebie.
Zacznij ćwiczyć.
źródło: Iza Adamczyk 2024
Pobierz
NaczelnyAgnostyk +14
Od 19minut mam urodziny (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)

Wystawiam fakturę za PKD 96.01.Z - Pranie i czyszczenie wyrobów włókienniczych i futrzarskich.
Jaka stawka ryczałtu tu obowiązuje? Ktokolwiek wie? To jest paranoja, żeby w XXI wieku nie było strony z każdym PKD i obok stawką. Skąd ja mam to wiedzieć? O każde PKD dzwonić do księgowej? Przecież ta cała "ogólna klasyfikacja" to może być interpretowana na 100 sposobów, zależnie od urzędasa. Pomocy ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#b2b #samozatrudnienie #ksiegowosc #podatki #kichciopyta
źródło: comment_1654257536067jRMg42EEFsitUQhA1CJ.jpg
PobierzWystarczy że zapoznasz się z ta ustawą
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19981440930/U/D19980930Lj.pdf
prawdopodobnie 8,5%
Robię CTRL+F i w ustawie i na każdej stronie której tu wpadły i mam 0 wyszukań dla 96.01 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A 8,5% to nie jest przypadkiem do 100k rocznie? Bo pranie dywanów to robię na boku a zarabiam wielokrotność tych 100k
Podałem link z klasyfikacją ryczałtu, jesli sa jakies wątpliwosci, to wlasnie chodzi o to zeby pytac sie ksiegowej, skoro placimy jej za uslugi. Oni maja licencje i nie mogą cie wprowadzic w blad, dodatkowo sa na biezaco ze wszystkim.
https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00263#:~:text=na%20zasadach%20og%C3%B3lnych.-,Stawki%20podatku%20w%20ramach%20rycza%C5%82tu,od%202%25%20do%2017%25.
przeczytasz tam że:
Jeżeli podatnik nie prowadzi ewidencji w sposób zapewniający ustalenie przychodów dla każdego rodzaju działalności, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 8,5% przychodów – z zastrzeżeniem, że jeżeli konkretna działalność jest opodatkowana stawką wyższą niż 8,5%, to stosuję się tę wyższą stawkę, czyli 17%, 15%, 14%, 12,5%, 12% i 10%.
Tłumacząc na polski, jeśli nie znajdziesz nigdzie wzmianki że cos ma
Dzwoni do mnie znajomy wiedząc, że mam sprzęt do prania - weź mi wypierz wykładziny w biurze.
Jadę tam, piorę, potem wystawiam fakturę i żeby ją wystawić muszę przeczytać całą ustawę o ryczałcie, która i tak za bardzo nie pomaga, więc w międzyczasie piszę do KIS i czekam 6 miesięcy na odpowiedź?
( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°
Do wystawienia faktury nie potrzebujesz stawki, potrzebujesz ja do zaksięgowania faktury. Najlepiej zrobić to przy wystawianiu dlatego programy księgowe mają taka opcję i wtedy księgowy ma mniej pracy xD
Ustaw 8,5% wyślij fakturę, daj znać księgowej
@wwkbt: xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD