Wpis z mikrobloga

Mirki, szału dostanę w tym kraju.

Wystawiam fakturę za PKD 96.01.Z - Pranie i czyszczenie wyrobów włókienniczych i futrzarskich.

Jaka stawka ryczałtu tu obowiązuje? Ktokolwiek wie? To jest paranoja, żeby w XXI wieku nie było strony z każdym PKD i obok stawką. Skąd ja mam to wiedzieć? O każde PKD dzwonić do księgowej? Przecież ta cała "ogólna klasyfikacja" to może być interpretowana na 100 sposobów, zależnie od urzędasa. Pomocy ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#b2b #samozatrudnienie #ksiegowosc #podatki #kichciopyta
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zibizz1: czekaj, to ja mam ustawy czytać każdorazowo wystawiając FV? Czy to tak powinno wyglądać? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Robię CTRL+F i w ustawie i na każdej stronie której tu wpadły i mam 0 wyszukań dla 96.01 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A 8,5% to nie jest przypadkiem do 100k rocznie? Bo pranie dywanów to robię na boku a zarabiam wielokrotność tych 100k
  • Odpowiedz
@zibizz1: to w takim razie nie rozumiem pytania xd

Podałem link z klasyfikacją ryczałtu, jesli sa jakies wątpliwosci, to wlasnie chodzi o to zeby pytac sie ksiegowej, skoro placimy jej za uslugi. Oni maja licencje i nie mogą cie wprowadzic w blad, dodatkowo sa na biezaco ze wszystkim.
  • Odpowiedz
@wwkbt: 3 pierwsze linki w tym watku to klasyfikacja PKD któa OP juz ma, dopiero twój ostatni link pomaga stwierdzić jaka stawka podatku, wrzucony w momencie kiedy sie przyczepiłem do 3 poprzednich
  • Odpowiedz
@Silvestre_Cucumeris: Chyba najlepsza jest ta strona rządowa:
https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00263#:~:text=na%20zasadach%20og%C3%B3lnych.-,Stawki%20podatku%20w%20ramach%20rycza%C5%82tu,od%202%25%20do%2017%25.

przeczytasz tam że:
Jeżeli podatnik nie prowadzi ewidencji w sposób zapewniający ustalenie przychodów dla każdego rodzaju działalności, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 8,5% przychodów – z zastrzeżeniem, że jeżeli konkretna działalność jest opodatkowana stawką wyższą niż 8,5%, to stosuję się tę wyższą stawkę, czyli 17%, 15%, 14%, 12,5%, 12% i 10%.

Tłumacząc na polski, jeśli nie znajdziesz nigdzie wzmianki że cos ma
  • Odpowiedz
@zibizz1: "pomaga" to dobre określenie, bo tam nigdzie nie ma działu 96. Ten kraj to mem. Wiem, że usługi to 8,5%, ale jak widać na w/w stronie od cholery usług ma inne stawki, zaraz się okaże że ktoś kto np. pierze dywany w biurowcu to nie to samo co sprzątaczka i ona ma 8,5% a ja 12,5%, stąd pytanie. Księgowa na urlopie, współczuję jej pracy, serio.
  • Odpowiedz
@Silvestre_Cucumeris: Jeśli masz już ustalone PKD i niejasne jest dla ciebie jaka stawka piszesz do KIS pismo i Ci za pół roku powiedzą. PS tym się nie zajmuje księgowa tylko doradca podatkowy. Księgowa pilnuje tylko dokumentów i terminów, ale przyjęło się że pełni tez rolę doradcy podatkowego często niezgodnie z prawem
  • Odpowiedz
@zibizz1: czyli podsumowując:

Dzwoni do mnie znajomy wiedząc, że mam sprzęt do prania - weź mi wypierz wykładziny w biurze.

Jadę tam, piorę, potem wystawiam fakturę i żeby ją wystawić muszę przeczytać całą ustawę o ryczałcie, która i tak za bardzo nie pomaga, więc w międzyczasie piszę do KIS i czekam 6 miesięcy na odpowiedź?

( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz
@Silvestre_Cucumeris: dokładnie. Możesz też iść do doradcy podatkowego, zostawić 50-300zł w zależności od tego z czym przychodzisz i masz tą informacje od razu a jak on nie wie to pomoże napisać pismo do KIS.

Do wystawienia faktury nie potrzebujesz stawki, potrzebujesz ja do zaksięgowania faktury. Najlepiej zrobić to przy wystawianiu dlatego programy księgowe mają taka opcję i wtedy księgowy ma mniej pracy xD

Ustaw 8,5% wyślij fakturę, daj znać księgowej
  • Odpowiedz