Aktywne Wpisy
Milo900 +31
Czesc jestem po wizycie u dietetyka i mam takie xD
W skrocie:
- wiekszosc "jogurtow" typu jogobella, dabio, fantasia to "smieci"
- napoje typu 0 (pepsi max, cola 0) wg tej pani to tez smieci, poniewaz wplyw sztucznych slodzikow nie jest tak w 100% xbadany na wplyw czlowieka + picie tych napojj powoduje chec wiekszego jedzenia tlustych rzeczy lub slodkich*
- mozna jest kebab albo pizze na obiad (ale robioną wlasnorecznie) xDDDDDD
- musi byc jakas aktywnosc fizyczna, nawet chodzenie,.ale minikum iles tysiecy krokow
W skrocie:
- wiekszosc "jogurtow" typu jogobella, dabio, fantasia to "smieci"
- napoje typu 0 (pepsi max, cola 0) wg tej pani to tez smieci, poniewaz wplyw sztucznych slodzikow nie jest tak w 100% xbadany na wplyw czlowieka + picie tych napojj powoduje chec wiekszego jedzenia tlustych rzeczy lub slodkich*
- mozna jest kebab albo pizze na obiad (ale robioną wlasnorecznie) xDDDDDD
- musi byc jakas aktywnosc fizyczna, nawet chodzenie,.ale minikum iles tysiecy krokow
Zgadzasz sie z tą panią ?
- tak 86.4% (3189)
- nie 13.6% (500)
mackbig +438
I tak największa beka z tego gościa. MKOL dodał 37 konkurencji z pływania, żeby USA nabijało medale a potem mówią, że to najlepszy sportowiec w historii xD Ciekawe jak jakiś koszykarz czy tenisista miałby z tym wygrać? By musieli dawać medal za każdy set i i tak nie wiem czy miałby tyle samo szans. Pływacy to najbardziej przereklamowani medaliści.
#paryz2024 #olimpiada
#paryz2024 #olimpiada
Tutaj:
- dałam pół na pół mąkę chlebową z orkiszową
- dałam 65-68% wody, żeby łatwiej było operować ciastem
- pozostały dwa karmienia, zakwas urósł przez noc jak szalony, ale użyłam go zanim przeszedł "float test"
- dwa przełożenia, 4 godziny w misce
- jedna godzina rośnięcia po formowaniu, plus jedna godzina w lodówce
Także jak widać, nadal schodzi się sporą część dnia, ale koniecznie chciałam mieć ten chleb w kilka godzin, nie w dwa dni
Efekty
- w smaku dobry
- brak normalnej chrupiącej skórki, jaka mi zawsze wychodzi (tutaj winą obarczam krótsze pieczenie, wyjęłam jak tylko skórka miała akceptowalny kolor, zazwyczaj przeciągam do głębokiej karmelizacji i to jednak decyduje o jakości skórki)
- jak widać, chleb nie rozkwitł zbyt ładnie w środku, jest podzielony między zgęstniały środek a jamę powietrza
- werdykt: nadal dziesięć razy lepszy niż cokolwiek ze sklepu
Podsumowanie: w jeden dzień da się zrobić dobry chleb, ale jednak nie bez powodu jest to przedłużony proces.
#pieczzwykopem #bojowkapiekarska #chleb
Ogólnie jak mam zrobić chlebix na szybko, to polecam ten przepis Dostałem go od mojej Madre i szczerze polecam. Wprawdzie trochę świetokradztwo, ale jak mają wpaść znajomki np na grill to zawsze z różową go robimy i każdy zachwala.Dodajemy czarnuszki żeby zwiększyć wartość ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tylko trzeba mieć gwarancję, że zje sie go tego samego dnia albo
https://www.wykop.pl/wpis/65630955/chleb-na-zakwasie-perwszy-raz-jestem-dumny-z-nacie/#comment-232557679
Zakwas stoi w lodówce, dokarmiam go raz na tydzień. W dzień zagniatania karmię go rano i zostawiam w temperaturze pokojowej. Wieczorem po pracy zagniatam ciasto. Chleb zostaje godzinę-dwie w temperaturze pokojowej.
Potem składanie, ściereczka, mąka, miska i do lodówki. Następnego dnia wyciągam 3-4h przed
Wieczorem przed dokarmiam zakwas (proporcje po 100g zakwasu, wody i mąki)
Następnego dnia leci po kolei, z przerwami na co najmniej 1,5h
1. Mieszanie ciasta (nie wyrabianie!) bez soli
2. Dodanie soli i wyrabianie, potem do naoliwionej miski
3. Składanie, czasem ten cykl
Wyrastanie godzina, w piekarniku godzina z hakiem. Potem z godzinka stygnięcia i elo ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak pracuje akurat z domu to tak przed 9 zaczynam robić, żeby na drugie śniadanie które jem koło 12:30-13:00 był już fajnie wystygnięty, bo taki gorący ciężko się kroi. No i wiadomo że to nie
Mam juz ponad dwuletni zakwas zytni (jak covid do nas pukal to go zrobilem z powietrza). Moja rutyna wyglada tak: wieczorem wystawiam zakwas z lodowki, dokarmiam 100+100 2000/woda, zostawiam na noc. Rano wyrabiam ciasto robotem przez 10 minut, przelewam do formy i forma na 4,5h w cieple miejsce. Potem 220 stopni przez 20 minut i 185 przez kolejne 20 minut