Wpis z mikrobloga

Zanim na mnie nakrzyczycie: Celem niniejszego wypieku było sprawdzenie, jak bardzo można pójść na skróty w produkcji, żeby mieć finalnie w miarę akceptowalny produkt. To nie miał być najlepszy chleb na świecie, to miał być eksperyment. Zazwyczaj robię chleb na zakwasie po Bożemu, dwa dokarmiania, cały dzień przekładania, noc w lodówce. Ale jest to jednak bardzo czasochłonny proces, przez co nie piekę chleba zbyt często, może raz na 3 tygodnie. Dla porównania, w komentarzu zdjęcie chleba po Bożemu.

Tutaj:

- dałam pół na pół mąkę chlebową z orkiszową
- dałam 65-68% wody, żeby łatwiej było operować ciastem
- pozostały dwa karmienia, zakwas urósł przez noc jak szalony, ale użyłam go zanim przeszedł "float test"
- dwa przełożenia, 4 godziny w misce
- jedna godzina rośnięcia po formowaniu, plus jedna godzina w lodówce

Także jak widać, nadal schodzi się sporą część dnia, ale koniecznie chciałam mieć ten chleb w kilka godzin, nie w dwa dni

Efekty
- w smaku dobry
- brak normalnej chrupiącej skórki, jaka mi zawsze wychodzi (tutaj winą obarczam krótsze pieczenie, wyjęłam jak tylko skórka miała akceptowalny kolor, zazwyczaj przeciągam do głębokiej karmelizacji i to jednak decyduje o jakości skórki)
- jak widać, chleb nie rozkwitł zbyt ładnie w środku, jest podzielony między zgęstniały środek a jamę powietrza
- werdykt: nadal dziesięć razy lepszy niż cokolwiek ze sklepu

Podsumowanie: w jeden dzień da się zrobić dobry chleb, ale jednak nie bez powodu jest to przedłużony proces.

#pieczzwykopem #bojowkapiekarska #chleb
BarkaMleczna - Zanim na mnie nakrzyczycie: Celem niniejszego wypieku było sprawdzenie...

źródło: comment_1654064442nUz8mOWm825tWk5prFYLDy.jpg

Pobierz
  • 16
@BarkaMleczna: No i szanuję za takie eksperymenty.
Ogólnie jak mam zrobić chlebix na szybko, to polecam ten przepis Dostałem go od mojej Madre i szczerze polecam. Wprawdzie trochę świetokradztwo, ale jak mają wpaść znajomki np na grill to zawsze z różową go robimy i każdy zachwala.Dodajemy czarnuszki żeby zwiększyć wartość ( ͡° ͜ʖ ͡°) Tylko trzeba mieć gwarancję, że zje sie go tego samego dnia albo następnego,
@BarkaMleczna: Mój "szybki" przepis ma wyniki tutaj:
https://www.wykop.pl/wpis/65630955/chleb-na-zakwasie-perwszy-raz-jestem-dumny-z-nacie/#comment-232557679

Zakwas stoi w lodówce, dokarmiam go raz na tydzień. W dzień zagniatania karmię go rano i zostawiam w temperaturze pokojowej. Wieczorem po pracy zagniatam ciasto. Chleb zostaje godzinę-dwie w temperaturze pokojowej.
Potem składanie, ściereczka, mąka, miska i do lodówki. Następnego dnia wyciągam 3-4h przed pieczeniem.

Dziury nie są imponujące, ale wychodzi całkiem równomiernie. Jak chcesz większe, to można go dłużej leżakować przed i
@BarkaMleczna: Nie lepiej wtedy przejść na żytnie, zytnio-pszenne? Zaczyn wstawiasz wieczorem i rano mieszasz z resztą, 4 godziny w TO i masz ładnie wyrośnięty. Bez składania, bez TK.
@BarkaMleczna: ja robię tak :
Wieczorem przed dokarmiam zakwas (proporcje po 100g zakwasu, wody i mąki)
Następnego dnia leci po kolei, z przerwami na co najmniej 1,5h
1. Mieszanie ciasta (nie wyrabianie!) bez soli
2. Dodanie soli i wyrabianie, potem do naoliwionej miski
3. Składanie, czasem ten cykl 2 razy
4. Formowanie bochenka i do koszyka na wyrastanie
5. Pieczenie w nagrzanym naczyniu żaroodpornym, najpierw kilkanaście minut pod przykryciem 240 stopni,
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@BarkaMleczna: jak chcesz naprawdę szybki chlebek to drożdże - przygotowanie ciasta z 5 minut,
Wyrastanie godzina, w piekarniku godzina z hakiem. Potem z godzinka stygnięcia i elo ( ͡° ͜ʖ ͡°) jak pracuje akurat z domu to tak przed 9 zaczynam robić, żeby na drugie śniadanie które jem koło 12:30-13:00 był już fajnie wystygnięty, bo taki gorący ciężko się kroi. No i wiadomo że to nie to
kibellos - @BarkaMleczna: jak chcesz naprawdę szybki chlebek to drożdże - przygotowan...

źródło: comment_1654079826QWKxAM4mAkuugWNZKSqCqE.jpg

Pobierz
@BarkaMleczna: ta cała zabawa rozumiem dla pszennego z zakwasu pszennego?
Mam juz ponad dwuletni zakwas zytni (jak covid do nas pukal to go zrobilem z powietrza). Moja rutyna wyglada tak: wieczorem wystawiam zakwas z lodowki, dokarmiam 100+100 2000/woda, zostawiam na noc. Rano wyrabiam ciasto robotem przez 10 minut, przelewam do formy i forma na 4,5h w cieple miejsce. Potem 220 stopni przez 20 minut i 185 przez kolejne 20 minut i
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@BarkaMleczna: wody daje jakieś 291 mililitrów, w fitatu mam wpisane mniej żeby zgadzała się kaloryczność na 100g wystygniętego chleba ( ͡° ͜ʖ ͡°) mieszam suche składniki, drożdże rozpuszczam i wlewam, mieszam żeby się ładnie połączyło wszystko. Potem 20 minut rośnie, wtedy robię jeszcze jedno zmieszanie ciasta, potem kolejne 30 minut rośnięcia. Jak minie te kolejne 30 minut to w tym momencie włączam piekarnik żeby się nagrzewał do
kibellos - @BarkaMleczna: wody daje jakieś 291 mililitrów, w fitatu mam wpisane mniej...

źródło: comment_1654081138EYsWcwhgqBjSYyeax9aXsv.jpg

Pobierz