Wpis z mikrobloga

Chciałbym w przyszłości pracować jako programista, najbardziej zaineteresował mnie backend, jednak nie do końca wiem jak się do tego uczyć. Znam, wydaje mi się, że dosyć solidnie podstawy pythona, oprócz tego w tym roku skończyłem technikum informatyczne i mam jakieś tam podstawy mysqla, tylko nie do końca wiem co dalej. Uczyć się samego pythona aż go wymasteruje do perfekcji, czy lepiej od razu zabrać się za jakiegoś Flaska czy Django (oraz które z nich wybrać), a może najpierw powinienem ogarnąć dobrze mysql albo jakąś inną bazę danych? Przyznam się szczerze, że tyle tego jest, że czuję się lekko przytłoczony i mam wrażenie, że czego nie zacznę to będzie źle, bo nie znam czegoś innego co będzie mi do tego potrzebne ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak wy się do tego uczyliście? Może macie jakieś książki / tutoriale / kursy które wam w tym pomogły?
#backend #python #programowanie #programista15k #naukaprogramowania
  • 10
  • Odpowiedz
@arysto2011: Właśnie widziałem tą grafikę i tak do oop włącznie ogarniam, no i właśnie nie wiem czy lepiej od razu zaczynać jakiś framework czy najpierw sobię ogarnąć lepiej pythona, oraz jeśli tak to skąd czerpać jakieś zadanka / projekty w których mógłbym wykorzystać to co się nauczyłem, bo nie ukrywam, że samą wiedze z dokumentacji trochę trudno mi się przyswaja
  • Odpowiedz
@nerfipro174: Zrob sobie projekt jakis i wtedy sila rzeczy wymusi to na tobie nauke poszczegolnych elementow. Moze jakis sklep internetowy albo portal do zakladow bukmacherskich w ramach treningu. Razem z calym rest api. No chyba ze to za trudne jeszcze dla ciebie to poucz sie jeszcze obiektowki.
  • Odpowiedz
@nerfipro174: to polecam jednak wyluzować trochę przed studiami i korzystać z wolnego czasu, bo to prawdopodobnie ostatnie takie długie wakacje w życiu ( ͡° ͜ʖ ͡°).
Jak teraz za bardzo przyciśniesz, to siądzie ci psycha n0a 1/2 semestrze i zrezygnujesz.

Sam fakt, że już umiesz jakiś język sporo znaczy (ja idąc na studia nie umiałem nic)

A jak koniecznie chcesz iść w kierunku pythonowego webdevu no to
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@saviola7: FAANG nawet nie patrzy na ludzi dopiero wchodzących na rynek pracy bez dyplomu, bo 95% z nich nie jest sobie w stanie poradzić z typową na rozmowach o pracę teorią i algorytmiką, która na studiach jest właśnie przedstawiana. No i dobrze jest też mieć szersze spojrzenie, niż tylko jedna specjalistyczna dziedzina, a to studia właśnie umożliwiają.
  • Odpowiedz
@nerfipro174: Github i topowe projekty w Pythonie w tej części, która Cię fascynuje. Chcesz backend, zobacz jak wygląda repo Django, Flask i jakieś projekty o nie oparte.

Zobaczyć, czy potrafisz zrobić bloga z ciulowym widokiem, ale działającym backendem typu - logowanie, sesje, bazy danych etc. W trakcie takich odkrywkowych zadań poznaje się sporo problemów i uczy ich rozwiązywania.
  • Odpowiedz
Uczyć się samego pythona aż go wymasteruje do perfekcji, czy lepiej od razu zabrać się za jakiegoś Flaska czy Django (oraz które z nich wybrać), a może najpierw powinienem ogarnąć dobrze mysql albo jakąś inną bazę danych?

@nerfipro174: Przejrzyj oferty pracy, zanotuj czego wymagają poza Pythonem. Zrób to sobie metodycznie np. w Excelu, uniknij duplikatów między portalami (czasem firma publikuje ogłoszenie w 5 miejscach) i dowiedz czego masz się uczyć, żeby
  • Odpowiedz