Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Hellgard: Dodam jeszcze ciekawostkę, zasłyszaną. Kupujecie kabriolet idziecie go zarejestrować a tu odmowa rejestracji bo urzędnik uważa ze to nie kabriolet ale ciężarówka. I zostajecie z czymś czego nie możecie zarejestrować.Bo to urzędnik określa jak będzie stosował prawo,według jego widzimisię.
  • Odpowiedz
@Hellgard: Dodam jeszcze jedną analogię: Chcesz wymienić alumki w samochodzie, musisz iść i prosić urzędnika o kolejne pozwolenie na samochód, bo alumki to istotny element samochodu i jest traktowany jak samochód. Po alumkach przychodzi czas na akumulator, bo stary padł...
I tak na większość istotnych części
  • Odpowiedz
@Walend Tu analogia była by zmiana silnika jeśli chodzi o coś co zmienia kaliber( ͡° ͜ʖ ͡°), albo zmiana opon bo się zużyły kiedy wymieniasz lufę. Oczywiście wulkanizator byłyby w stanie to ominąć ale nie były by to tanie.
  • Odpowiedz
kolekcjonuje samochody ale nie mogę tego robić tak po prostu. Musze należeć do związku który chce po 400 zl rocznie

@Hellgard: kolekcjonerka to 10zł rocznie

Ktoś narzekał kiedyś na PZW ? Nie miał kontaktu z PZSS i niektórymi klubami strzeleckimi.

bo z PZSS ma się kontaktować Twój klub, żebyś ty nie musiał ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@aaandrzeeey:
Częściowo przyznaję Ci rację, nasze prawo miejscami jest normalniejsze niż w USA.
Moje doświadczenia z urzędnikami z WPA oceniałbym jako dosyć pozytywne. bywają nawet pomocni, co nie jest regułą.
Nieprawdą jest jednak ze można posiadać ile się chce - pójdź do dowolnego WPA i powiedz że chcesz pierwsze pozwolenie na 100 szt. Powiesza twoje zdjęcie w ramce z podpisem: Optymista dekady.
Problemem jest niejasność i brak precyzji prawa, pozwalające każdemu z urzędów
  • Odpowiedz
@Walend: masz racje - akceptowalny jest lepszym określeniem. Na pewno nie jest tak tragiczny, jak niektórzy próbują na siłę wykazać
  • Odpowiedz
@Walend: ale Ty wiesz, że PCC to jest normalna rzecz która akurat nie ma nic wspólnego stricte z nabywaniem broni? Zresztą znasz kogoś, kto wpisał na umowie kupna-sprzedaży broni kwotę przekraczającą 1000 PLN? Bo ja nie znam. W Lublinie kilka lat temu dawali bez startów 6 sztuk sportu i 30 kolekcji, teraz nowym podobno dają odpowiednio 10 i 30. Kiedy Ty wykorzystasz te promesy, że mówisz o problematycznym rozszerzaniu?
  • Odpowiedz
@kidnice:

ale Ty wiesz, że PCC to jest normalna rzecz która akurat nie ma nic wspólnego stricte z nabywaniem broni?

Tak, wiem i opłacam. Wiem tez że podatki to zakres kompetencji urzędu skarbowego a nie biura na komendzie wojewódzkiej.
Wiem też że ustawa ani rozporządzenia nie warunkują rejestracji od dokonania jakichkolwiek opłat czy podatków, a odmowa rejestracji uzasadniana żądaniem dowodu takiej wpłaty jest przekroczeniem
  • Odpowiedz
@kidnice:

Zresztą znasz kogoś, kto wpisał na umowie kupna-sprzedaży broni kwotę przekraczającą 1000 PLN? Bo ja nie znam

Tak, wszystkie osoby, z którymi handlowałem bronią
  • Odpowiedz