Wpis z mikrobloga

@Tajemniczy58: Ten utwór wyprodukował jej Mike Shinoda z Linkin Park, którego poznała będąc jego supportem w Pradze ʕʔ w Czechach jest dość znana, ale mogłaby być bardziej ( ʖ̯) trochę się boję, że czeskich wykonawców będzie odstraszać to, że tak słabo wypadają w televotingu, chociaż scenę muzyczną mają bardzo ciekawą ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@holka-kofolka: Ten utwór też świetny. Podoba mi się jej muzyka. Również z chęcią zobaczyłbym ją na Eurowizji ;).

że czeskich wykonawców będzie odstraszać to, że tak słabo wypadają w televotingu

Coś w tym jest. Czechy zawsze wysyłają takie utwory pod publiczność, a jakoś nie znajdują tam poparcia, tylko jury musi ich ratować.
@Tajemniczy58:

Czechy zawsze wysyłają takie utwory pod publiczność, a jakoś nie znajdują tam poparcia, tylko jury musi ich ratować.

Wydaje mi się, że przyczyn jest kilka:
- za mało wyróżniające się utwory
- brak diaspory
- brak sąsiadów z tego samego bloku językowego (Słowacja nie startuje)

Z tego samego powodu wiele małych krajów przepada w televotingu, o ile nie zrobią jakiegoś virala jak Islandia. Jako Polska dokładamy się do tego zjawiska
@Tajemniczy58: a z realniejszych to w sumie nie wiem. Jeśli chodzi o aktualne trendy muzyczne, to ja zatrzymałem się o jakąś dekadę i nie jestem aktualnie zaznajomiony z obecną muzyką. Rok temu bym powiedział że Ochman, a teraz to w sumie nie wiem. Z polskimi artystami to jest generalnie taki problem, że ci co się nadają to nie będą chcieli.
@Tajemniczy58: W sytuacji TVP jedyne realne propozycje dla Polski to jacyś wykonawcy z Voice albo z chórków w JTM ¯\_(ツ)_/¯ żaden szanujący się wykonawca nie pójdzie na układ z TVP, bo popadnie w niełaskę środowiska muzycznego. Ten typek ostatnio rzucił mi się w oko, mógłby jechać jak dla mnie.