Wpis z mikrobloga

@wafel93: zakres czyli jakieś prace. Ja mam jednego klienta którym się rozliczam per zlecenie, projekt, moduł. Nawet raz na pół roku się zdarzyło ale trzeba mieć zaufanie, ale nawet z zaufanym klientem to duże ryzyko takie długie okresy miedzrozliczeniowe
@zibizz1: kurcze no wlasnie kminie jak to ogarnąć -> może kontrakt kontraktem i się dogadać, że zawsze w miesiącu robię np. 160 godzin i taką fakture wystawiam? Chodzi mi o to, żeby uniknąć różnego wynagrodzenia miesięcznego
@wafel93: od kilku lat współpracuję z podmiotami zagranicznymi (USA, Szwajcaria, UK) i zawsze wystawiałem jedną fakturę co miesiąc za cały okres miesiąca z tytułem w stylu: "Usługi programistyczne za maj 2022" albo "Konsultacje, maj 2022" i nigdy nikt się do mnie nie przyczepił.
@wafel93: Mała szansa że ktoś Ci o to zrobi aferę. Wyjaśnienie dla jednakowej faktury co miesiąc może być takie, że umówiliście się z klientem że robisz maksymalnie 160h w miesiącu, nie więcej (bo np. klient nie może sobie pozwolić na więcej) i robiłeś tyle na ile Ci kontrakt pozwalał. Wsio.