Wpis z mikrobloga

Cze, Mam Triban 500, poszukuję opinii: ważę ponad 110 kg, ponoć triban udźwignie 120kg. Czy jest szansa założyć bagażnik, 2 sakwy crosso 60l + namiot i nie spowodować nieszczęścia? ;) Myślę żeby założyć opony double fighter 3 32-35mm, które amortyzowałyby całość wagowo.Trenuję także na 105kg zejdę jeszcze spokojnie. Chciałbym zrobić trip nad morze. Czy lepiej sprzedać tribana i kupić np. Rometa Aspre 1? Może ma ktoś jakieś doświadczenia?
#rc500 #wykoptribanclub #triban
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@EverBanega87KK: ja startowalem na tribanie z wagą 122kg+czasami bidony i torby i nic się nie stało.
Rower ma aktualnie ponad 15tys przebiegu i jedynie kola wypadałoby wycentrowac.
Jeździłem na oryginalnych oponach, nic nie zmienialem. Jak masz jakieś pytania to śmiało pytaj o tribana.
  • Odpowiedz
@EverBanega87KK: polne, utwardzone drogi ok. Piaski odpadaja, szutry da radę, ale nie nazwałbym tego przyjemna jazdą(na tribanowdkich oponach).
Ale to się dotyczy każdej wagi, kazdej szosy i większości opon.
  • Odpowiedz
@Tigermass: @EverBanega87KK: jak patrzyłem na olx z kołami tribana to jeden gosci sie trafił z opisem ". W tylnym kole wymieniłem 5 szprych - średnio co dwa miesiące jedna mi pękała(dwie wymieniłem na srebrne bo akurat nie było czarnych pod ręką). To właśnie powód sprzedaży - jestem dość ciężkim kolarzem i musiałem zaopatrzyć się w mocniejsze koła." wrzucam jako ciekawostke, moze ktos miał podobne doświadczenia?
  • Odpowiedz
@EverBanega87KK:Jesteś pewny, że wejdą Ci te kapcie 35mm?
Z tego co widzę te opony double fighter są w rozmiarze 28 x 1.4 czyli 700 x 37C, kiedyś chyba nawet o nich myślałem ale zrezygnowałem bo uznałem, że nie wejdą (sam mam Tribana 500 z 2018) ja używam contact speed 700 x 32mm i mogę polecić te opony na szutrach też dają rady, po piachu nie jadą.

Co do wymiany roweru,
  • Odpowiedz
@Berud: No to nieźle ten nowy triban może pomieścić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
w moim już przy 32 jak się jeździ po błocie to istnieje ryzyko zablokowania koła..
  • Odpowiedz
@Berud: ja z kołami nic nie robilem, gdzies w okolicy 6k km było centrowanie teraz przydaloby sie ponownie. Szprychy mam wszystkie, a niejednokrotnie wpadalem w krawezniki lub dziury, moze mialem jakiegos mega farta ¯\_(ツ)_/¯
Rower tak jak wspominalem zaczynal od 122kg do aktualnych 95kg, w oponach zawsze +7 atmosfer.
  • Odpowiedz