Wpis z mikrobloga

@Kiszon87: nie wiem z czym to ma związek ale wiem, że na windowsie podczas grania w gry gdzie mam powyżej 120 klatek tak nie chodzi mi GPU jak podczas ogladania twitcha/yt na linuxie ale sie powtarzam juz. Nie jestem zadnym informatykiem po prostu komentuje to co jest #!$%@? ewidentnie ale kogo winić to #!$%@? wie
Ja to Linuxa ostatnio miałem jak jeszcze byłem uczniem technikum, czyli naście lat temu.

Ale z tego co czytam we wpisach, to komuś odpalenie video na przeglądarce przyśpiesza karte graficzną na pełną moc.. A to chyba nie ma związku z gui? A może jednak ma?

@Kiszon87: Oczywiście że nie ma, ma to związek ze sterownikami producenta owej karty, który dostarcza tak dopracowany sterownik.

To chyba świadczy o producencie a nie systemie
@Azur88: nie, ja tylko korzystam z sytuacji do pośmieszkowania sobie.
Prawda jest taka że producenci hardware i software komercyjnego często również, nie chcą zbytnio współpracować z Linuxem. Przypuszczam że to dlatego że jego dystrybucje są zbyt zróżnicowane, a chyba nie ma jakiejś która by sie na stałe wybiła na tyle mocno żeby reszte zepchnąć w cień i być jedyną liczącą sie..
Może gdyby wydawcy dystrybucji stworzyli jakieś wspólne jednolite gui, i
@fervi: moze jeszcze sam sobie napisze distro odpowiednie specjalnie? Wiekszosc ludzi ma jednak karte nvidii (tutaj zaraz kazdy zacznie szczekac ze nie ale to #!$%@? tag linuxa) i probujac innego systemu zaraz po wlaczeniu przegladarki juz chce sie tylko to odinstalowac a nie biec specjalnie kupic karte graficzną