Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Jakie choroby psychiczne można samemu sobie wykryć? Dokładnie to mam na myśli to, że zauważamy, że coś zmieniło w naszym zachowaniu, postrzeganiu rzeczywistości i udajemy się z tym fantem do specjalisty. No np. depresję można "zautodiagnozować", a jak to wygląda np. z schizofrenią lub manią we wczesnym etapie? Chory jest w stanie samoistnie zaregować?

#nauka #psychiatria #psychologia #depresja #kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@PiSudczyk: choroby psychiczne mozna dostrzec, tak samo jak zaburzenie osobowosci u siebie. Natomiast, choroba, to choroba, potrzebna farmakologia. Zaburzenie osobowosci, to teoretyczne trwaly zestaw cech i odbywa sie wszystko inaczej, niz w przypadku chorob typy schizofrenia
  • Odpowiedz
@PiSudczyk: Lepiej iść do specjalisty w celu uzyskania diagnozy, bo po co samemu sobie wkręcać choroby? "zaczynają się odklejać" - wiem o co ci chodzi i myślę, że takie rzeczy można szybko odkryć. Negatywne myśli, brak apetytu czy jakieś myśli samobójcze mogą już dać sygnał, że coś jest nie tak i powinno się iść do lekarza.
  • Odpowiedz