Cześć Mirki, Aktualnie mam 30 lat, studiuję stacjonarnie Automatykę i Robotykę tj. aktualnie kończę pierwszy rok, a ponadto kończę II rok magisterki z ekonomii (wcześniej miałem tylko licencjat z ekonomii). No nie powiem - magisterkę rozpocząłem tylko po to, żeby dokończyć studia i mieć magisterkę, natomiast rok temu wpadłem na pomysł, że jednak lepiej się przebranżowić więc rozpocząłem tą Automatykę i Robotykę. Natomiast w związku z tym, że kończę już tą magisterkę to zastanawiam się czy do tej automatyki i robotyki nie pójść jeszcze niestacjonarnie na Informatykę 3.5 roku niestacjonarnie (na mniej prestiżową uczelnię). Myślę że mogłoby to być dobre połączenie z Automatyką i Robotyką jeżeli chodzi o systemy embeded. Zastanawiam się co sądzicie o takim połączeniu? Może lepiej coś innego? A może lepiej nie iść na kolejne studia i po prostu samemu się uczyć przynajmniej niektórych zagadnień informatycznych - tylko ja siebie znam i wiem, że samemu to z motywacją w uczeniu się czegoś co nie jest potrzebne ani na studia, ani do ewentualnej pracy to może być ciężko. Też nie mam żadnego doświadczenia w tych branżach - dopiero teraz wybieram się na 3 miesięczne praktyki od lipca, ale kto wie czy cokolwiek mądrego na tych praktykach będzie. Jak ktoś ma jakieś przemyślenia/porady/opinie o tych kierunkach lub pokrewnych to z chęcią przeczytam, każda opinia ułatwi mi decyzję i z góry dziękuję.
OP: @md5sum No koło 33 lat pracę zacznę i mam nadzieję, że w zawodzie, no ale nie jako z tym się liczyłem w momencie, gdy w wieku 29 lat szedłem na studia i rezygnowałem z pracy. Raczej mi chodzi o to, czy warto uzupełnić tą automatyke i robotykę o studia z informatyki, da to coś w ogóle, jakąś przewage na rynku pracy? A może zamiast informatyki inny kierunek warto dołożyć? A
@AnonimoweMirkoWyznania: życzę szczęścia ale jeśli będziesz chciał być programista to będziesz musiał rywalizować 22 letniemi inżynierami, ludźmi bo bootcampie i ludźmi o mniejszych oczekiwaniach finansowych z racji wieku. Jeśli masz na siebie konkretny plan i łeb to ma to sens bo specjaliści air + programowanie wyciągają około 30-40k w twoim wieku. Jednak zaczynali pracę mając 22-23
@AnonimoweMirkoWyznania: albo bait albo jesteś tym gościem o którym mówi Jodan Peterson. Sam miałem troche refleksji nad życiem po oglądnięciu tego krótkiego filmiku (są PL napisy swoją drogą). Ogólnie z tego co napisałeś to sam nie wiesz co chcesz robić w życiu i sobie tak przedłużasz ten okres studiowania. Można nawet śmiało napisać, że jesteś takim wiecznym studentem skoro w wieku 30 lat studiujesz dziennie i zaocznie plus nie masz stażu
OP: @mlodyernest Nie mam doświadczenia w zawodach technicznych., ale mam 5 lat doświadczenia w pracach powiązanych z ekonomią - głownie praca biurowa w korporacji.
Co do filmiku, to fakt - nie wiedziałem co robić przez większość życia, ale że mam jakieś oszczędności i nie podobała mi się praca jaką wykonywałem to postanowiłem się przekwalifikować jakoś i coś zmienić - czy robię dobrze? Bóg jeden wie. Trochę jest w tym Piotrusia Pana.
#praca #pracbaza #studia #stubaza
Cześć Mirki,
Aktualnie mam 30 lat, studiuję stacjonarnie Automatykę i Robotykę tj. aktualnie kończę pierwszy rok, a ponadto kończę II rok magisterki z ekonomii (wcześniej miałem tylko licencjat z ekonomii).
No nie powiem - magisterkę rozpocząłem tylko po to, żeby dokończyć studia i mieć magisterkę, natomiast rok temu wpadłem na pomysł, że jednak lepiej się przebranżowić więc rozpocząłem tą Automatykę i Robotykę.
Natomiast w związku z tym, że kończę już tą magisterkę to zastanawiam się czy do tej automatyki i robotyki nie pójść jeszcze niestacjonarnie na Informatykę 3.5 roku niestacjonarnie (na mniej prestiżową uczelnię). Myślę że mogłoby to być dobre połączenie z Automatyką i Robotyką jeżeli chodzi o systemy embeded. Zastanawiam się co sądzicie o takim połączeniu? Może lepiej coś innego?
A może lepiej nie iść na kolejne studia i po prostu samemu się uczyć przynajmniej niektórych zagadnień informatycznych - tylko ja siebie znam i wiem, że samemu to z motywacją w uczeniu się czegoś co nie jest potrzebne ani na studia, ani do ewentualnej pracy to może być ciężko.
Też nie mam żadnego doświadczenia w tych branżach - dopiero teraz wybieram się na 3 miesięczne praktyki od lipca, ale kto wie czy cokolwiek mądrego na tych praktykach będzie.
Jak ktoś ma jakieś przemyślenia/porady/opinie o tych kierunkach lub pokrewnych to z chęcią przeczytam, każda opinia ułatwi mi decyzję i z góry dziękuję.
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #628764b3c7bb693a3f25146d
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Wesprzyj projekt
Komentarz usunięty przez autora
Raczej mi chodzi o to, czy warto uzupełnić tą automatyke i robotykę o studia z informatyki, da to coś w ogóle, jakąś przewage na rynku pracy? A może zamiast informatyki inny kierunek warto dołożyć? A
Co do filmiku, to fakt - nie wiedziałem co robić przez większość życia, ale że mam jakieś oszczędności i nie podobała mi się praca jaką wykonywałem to postanowiłem się przekwalifikować jakoś i coś zmienić - czy robię dobrze? Bóg jeden wie. Trochę jest w tym Piotrusia Pana.
Komentarz usunięty przez moderatora