Wpis z mikrobloga

Cześć. Mam problem i jestem ciekawy czy mogę się z tego wywinąć. Podpisałem umowę zlecenie z pewną firmą z 2 tygodniowym okresem wypowiedzenia. Niestety jakiś czas potem podsunęli mi do podpisania umowę o zachowaniu poufności oraz o zakazie prowadzenia konkurencyjnej działalności. Nie podpisałem tego w biurze tylko umowę wziąłem do domu bo ma strasznie dziwne zapisy i ma 12 stron. Dodatkowo bardzo wysoka kara za niewywiązanie się z tej umowy wynosząca 200 tysięcy złotych. Żałuję, że nie wziąłem tej umowy zlecenie do podpisania do domu, ale wszystko tam było jasne, chociaż 2 tygodniowy okres wypowiedzenia przy miesięcznym okresie próbnym mnie #!$%@?ł.

Podejrzewam, że podpisanie tych dokumentów umowa poufności itd jest wymagane, aby tam dalej pracować, a ja przepracowałem jeden dzień. Zastanawiam się czy mogę zrobić coś, żeby wypowiedzieć tą umowę zlecenie, ale nie przychodzić na te 2 tygodnie pracy. Niby dyscyplinarki nie ma, ale ponoć mogą pociągnąć do odpowiedzialności, ale nie wiem jak to jest w praktyce.

#prawo #praca #pracbaza #zlecenie #prawopracy
  • 8
@Roksanos: no ale tak jak mówiłem, zależy od brzmienia umowy konkretnego, dużo ludzi nie potrafi ogarnąć zapisu przy umowie zlecenia. To że jest tylko wpisany okres wypowiedzenia to mi za dużo nie mówi, bo pytanie czy jest wpisany jako taki, czy np. dotyczy też wypowiedzenia z ważnych przyczyn.
@Roksanos: a przy/przed podpisaniem umowy mówili Ci że jest obowiązuje zakaz prowadzenia konkurencyjnej działalności? Bo jeśli nie, to może im po prostu powiedz że się na to nie umawialiśmy, i jak im nie pasuje że tego nie podpiszesz (a pewnie tak będzie) to niech ją wypowiedzą i Ci zapłacą za dotychczas wykonaną pracę.

A jak stwierdzą że jednak nie musisz tego podpisywać, to najwyżej popracujesz ten miesiąc i tyle xD