Macbook M1 Ari 16/512 dla Java/Python Test engineera wystarczy? IDE od JetBrains, 1-2 dockery, maile teamsy itp. A może lepiej starszy MBP na intelu z 32gb ram albo jakaś maszyna na Win/Linux? Więcej niż te ~7k nie dam rady. #macbook
@matteo_moravietzky: tego się boje ale muszę dopytać. Masz doświadczenie z taką kombinacją na M1 czy x86? Bo ponoć SWAP i integracja ramu w M1 pozwala skutecznie zniwelować mniejszą ilość pamięci w porównaniu do x86
@matteo_moravietzky: @joolekk: a analogiczna sytuacja bez dokera też słabo się zapowiada? bo prawdę mówiąc dogrywam projekty w których będę robił i na ten moment ani nie wiem czy będzie to Java czy Python a co do dockera to w sumie wątpię że będzie.
@HachiRoku: Ciężko mi powiedzieć, ja mam zawsze kilka kontenerów na chodzie + IDE. Po prostu bym się w 2022 roku w 16gb nie pakował, miałem przez jakiś czas takiego maca i tragicznie mi sie pracowało.
@matteo_moravietzky: w sumie też powinienem się przyznać do jednej rzeczy. Dopiero tak naprawdę będę się wdrażał zarówno w projekty, język i technologie więc raczej nie spodziewam się turbo obciążenia maszyny a nie zdziwię się jak za kilka miesięcy będę planował wymianę na coś większego a ten pójdzie w handel/zostanie dla różowej.
A może lepiej starszy MBP na intelu z 32gb ram albo jakaś maszyna na Win/Linux? Więcej niż te ~7k nie dam rady.
#macbook
Masz doświadczenie z taką kombinacją na M1 czy x86? Bo ponoć SWAP i integracja ramu w M1 pozwala skutecznie zniwelować mniejszą ilość pamięci w porównaniu do x86
nie wyobrażam sobie mieć jeszcze dockera