Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, zauważyłem u siebie w okolicy tendencje do budowy chodniko-ścieżek rowerowych. Nie wiem czy to wymysł mojej gminy, ale IMHO jest to jakieś absurdalne rozwiązanie. Na czym polega? Budujemy zwykły, jednokolorowy chodnik z kostki i stawiamy znak ścieżki rowererowej / pieszego (C-13).
Do tej pory sądziłem, że jednak nieco inne prawa obowiązują na ścieżkach rowerowych, a inne na chodniku, więc jakie obowiązują na takim tworze? Czy to w ogole jest legalne?

Wołam
#rower #szosa #sciezki
  • 13
@vorio: nie, to jest popularne rozwiązanie w całej polsce. Rowerzyści uważają, że to gówno. Piesi są #!$%@? bo rowerzyści jeżdżą szybko. Politycy są zadowoleni bo można się pokazać przy co prawda #!$%@? albo czymś zbudowanym.

U mnie teraz powstaje "lepsza" ścieżka rowerowa, też CRP, z końcami co skrzyżowanie...
Siadaj i słuchaj no @vorio . Szwagier radnego ma skład budowlany. Na zebraniu rady gminy ludzie domagają się bezpiecznych ciągów komunikacyjnych poprzez wieś. Może by jakoś te fakty połączyć. Wiesz hehe, zarobi i szwagier i ludzie będą zadowoleni. Pykniemy kilka zdjęć z przecinaniem taśmy nowego ciągu pieszo-rowerowego i można siadać do CS'a ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nieważne, że w skali 0-10 takie ciągi mają funkcjonalność na poziomie 1
@vorio: najpierw sprzawdź czy zrobili zgodnie z prawem.
Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie. Dz.U. 2019 poz. 1643
§ 47 Szerokość ścieżki rowerowej
1. Szerokość ścieżki rowerowej, do której nie wlicza się szerokości krawężnika i obrzeża, powinna być dostosowana do natężenia ruchu rowerów oraz wynosić nie mniej niż:
1) 1,5 m – gdy
@vorio: Generalnie moim zdaniem ten trend wynika w głównej mierze z jednej rzeczy. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. Często takie ciągi pieszo-rowerowe są budowane w miejscach gdzie był bardzo uszkodzony chodnik lub nie było go wcale. Sprawa jest prosta. Chodnik gmina musiałaby sfinansować ze środków własnych. Wpisując rowery w projekt łatwiej dostać dofinansowanie z wszechobecnych programów takich jak choćby "Działanie: 4.3 Redukcja emisji zanieczyszczeń powietrza". Kwestię