Wpis z mikrobloga

Potrzebuje porządnego rozwiązania.
Dwa laptopy (MacBook, ThinkPad), na szczęście oba już z USB-c.
Jedno biurko, na razie z jednym monitorem.
Potrzebuje stacje dokująca, która pomoże mi łatwo przełączać się pomiędzy komputerami, im bardziej elastycznie tym lepiej. Potrzebne wyjścia HDMI, obsługa 4K, dużo USB na peryferia (mysz, klawiatura) i ładowanie laptopa.
Polecicie coś?
#laptopy #komputery #stacjadokujaca #macbook
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Potrzebuje stacje dokująca, która pomoże mi łatwo przełączać się pomiędzy komputerami, im bardziej elastycznie tym lepiej. Potrzebne wyjścia HDMI, obsługa 4K, dużo USB na peryferia (mysz, klawiatura) i ładowanie laptopa.

Polecicie coś?

@zavisha: a jaki dokładnie efekt chcesz osiągnąć? Czy oba komputery będą pracowały jednocześnie czy bardziej na zmianę?
  • Odpowiedz
  • 0
@Devcio: jak działają te wszystkie stacje dokujące na USB-C? Przełączanie przyciskiem mega ale mógłbym ten jeden kabel przepisać pomiędzy komputerami jeśli miałbym więcej portów
  • Odpowiedz
  • 0
@ksiak: pracować będą jednocześnie, ale będę się przełączał między nimi w ciągu dnia, czyli raz używał jednego, raz drugiego - Mac 70%, Windows 30%.
Mysle o stacji na USB-c do której podepnę wszystkie peryferia i będę przepinal pomiędzy laptopami w razie potrzeby jeden kabel.
Druga opcja to rozdzielić te środowiska - jeden komp plus jeden monitor po jednej stronie i jeden komp plus monitor po drugiej stronie - tanio i
  • Odpowiedz
pracować będą jednocześnie, ale będę się przełączał między nimi w ciągu dnia, czyli raz używał jednego, raz drugiego - Mac 70%, Windows 30%.

Mysle o stacji na USB-c do której podepnę wszystkie peryferia i będę przepinal pomiędzy laptopami w razie potrzeby jeden kabel.

Druga opcja to rozdzielić te środowiska - jeden komp plus jeden monitor po jednej stronie i jeden komp plus monitor po drugiej stronie - tanio i szybko ale chciałbym
  • Odpowiedz
  • 0
@ksiak: nie wspomniałem, ze na jednym komputerze nie mam admina, a tym samym nie mogę instalować żadnego softu. To chyba przekreśla to rozwiązanie
  • Odpowiedz
jak działają te wszystkie stacje dokujące na USB-C?

@zavisha: to co podałem to nie stacja dokująca tylko switch KVM
podpinasz pod jedno USBC jeden komp pod drugie drugi, dwa porty zasilające pod ładowarki do każdego z nich i dwa porty usbA do peryferiów (przeważnie mysz+klawa, ale nie dam sobie ręki uciąć czy więcej tam zadziała) i hdmi dla jednego monitora.
Guzikiem przepinasz monitor do jednego albo drugiego lapka wraz z
  • Odpowiedz