Aktywne Wpisy
LaurenceFass +75
Dzietność 1.1 w Polsce.
Wyobrażam sobie, że za 100-200 lat kiedy społeczeństwa europejskie zostaną wyparte (albo się ogarną - mniej prawdopodobne) obecne czasy będą postrzegane jako okres całkowitej ciemnoty (IQ spada...), degeneracji. Trudno szukać podobnego okresu w całej historii Polski.
Ludzie bali się wojny atomowej, a okazuje się, że zwykły konsumpcjonizm, materializm, wygodnictwo i porzucenie dotychczasowej kultury przez większą część społeczeństwa da znacznie gorsze skutki. Wojna atomowa skończyłaby się zniszczeniem kilkunastu miast i
Wyobrażam sobie, że za 100-200 lat kiedy społeczeństwa europejskie zostaną wyparte (albo się ogarną - mniej prawdopodobne) obecne czasy będą postrzegane jako okres całkowitej ciemnoty (IQ spada...), degeneracji. Trudno szukać podobnego okresu w całej historii Polski.
Ludzie bali się wojny atomowej, a okazuje się, że zwykły konsumpcjonizm, materializm, wygodnictwo i porzucenie dotychczasowej kultury przez większą część społeczeństwa da znacznie gorsze skutki. Wojna atomowa skończyłaby się zniszczeniem kilkunastu miast i
#krwiodawstwo
Właściwie to czemu nikt nie zwraca uwagi na to że w Polsce wartość litra krwi do zeznania podatkowego została ustalona na 130zł w 2005 roku? Czym było 130zł 19 lat temu a czym jest dzisiaj? xD
Właściwie to czemu nikt nie zwraca uwagi na to że w Polsce wartość litra krwi do zeznania podatkowego została ustalona na 130zł w 2005 roku? Czym było 130zł 19 lat temu a czym jest dzisiaj? xD
Zacząłem tak od d--y strony, bo zamiast zapytać jak dobrać części do kompa pod linuxa, to dobrałem części trochę na o-------l i zapytałem o zdanie XD
Poprzedni post został skasowany, bo nie chcę się kompromitować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
To zaczynam jeszcze raz XD
Jak dobrać części do kompa, żeby dowolna dystrybucja linuksowa działała bezproblemowo ?
Komputer będzie używany do typowej pracy na kompie, przeglądanie neta, czasem jakaś gra.
Komponenty nie muszą być z najwyższej półki, takie najlepsze z najsłabszych powinny być ok.
Najważniejsza jest też możliwość rozbudowy takiego kompa w przyszłości, jakbym chciał ramu dołożyć, albo dysk wymienić na większy.
Ma być tanio (ale nie za tanio) i przede wszystkim dobrze. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Budżet to max 2000 cebulionów. (jak da się tak do 1600 to też spoko)
#pcmasterrace #linuxmasterrace #linux #kiciochpyta #komputery
#dzidowiecnawykopie
Karta graficzna - lepiej AMD lub Intel. Nvidia to g---o. Z tego co wiem to chciałeś AMD.
Karta sieciowa - najlepiej Atheros, ale tutaj bym aż tak mocno nie wybrzydzał.
Reszta powinna być git - możliwie najszybszy RAM, dysk itd. Ale bez no-nameów
@fervi: e tam, SOA #1 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do karty wifi to musisz popatrzeć jakie są obsługiwane ale większość od Intela powinna od kopa zadziałać za to układy realteka mają problemy co akurat wiem na swoim przykładzie.
@HasztagMisiek: budżet 2k ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@TechnoWarrior: xD
I tak ze wszystkim.
OpenGL renderer string: AMD Radeon Vega 10 Graphics (RAVEN, DRM 3.44.0, 5.16.0-6-amd64, LLVM 13.0.1)
#dzidowiecnawykopie
@TechnoWarrior: Ode mnie rada by nie iść w nvidię. Sterowniki nvidii może są wydajne ale robią masę problemów i masa rzeczy na nich nie działa. Są też jaja, że po aktualizacji np nie masz grafiki. Ich drivery to rak.
@Kryspin013: u mnie od ponad dekady tylko nvidia - problemów brak.
@gomjeden: ja cię proszę. Chciałbym zobaczyć ten "brak problemów" przy odpalaniu gallium nine albo przełączaniu GPU. Pewnie jedziesz na stacjonarce i jedyne toje GPU to nvidia, które jako tako wtedy działa.
@Kryspin013: nie wiem o czym do mnie mówisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Kryspin013: stacjonarka hehe, od zawsze proc bez integry + GPU. Jedyne dual-gpu jakie miałem, to jakiś lapek od Fujitsu - też działało (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@gomjeden: no właśnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Z waylandem też były jaja bo nvidia wymyśliła sobie jakieś eglstreams z d--y i dla waylanda musiałeś mieć implementację DE osobną dla nvidii. Z vulkanem też były jaja pod nvidią.
Złota zasada to j---ć nvidię. Ile lat ja się użerałem z tyh ich guanem. Miałem ralny przykład jakie to jest
@Kryspin013: skoro wiesz lepiej, ok ( ͡° ͜ʖ ͡°) na szczęście op nie będzie miał tego problemu