Wpis z mikrobloga

Rozliczał ktoś może samodzielnie PIT-36 / PIT-36L? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Próbuję się wzorować na wcześniejszych rozliczeniach, ale w sumie mam problem tylko z polem nr 23 (koszty uzyskania przychodów) - to samo co w PIT/B poz. 8.

W poprzednich latach kwota wpisana w tym polu jest większa niż wynikałoby to KPIR (o jakiś ułamek rzędu 1-2%) - macie jakieś pomysły skąd to się może brać?

RTFM - oczywiście szukałem jakiejś instrukcji ale oficjalna broszurka mówi mniej więcej tyle że "należy wykazać koszty" :D

#firma #biznes #ksiegowosc #pit
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ppawel nie powinno tak być. Kwoty powinny być zgodne z tym co masz w KPIR. Przychody jak i rozchody (koszty).

Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że jakieś pozycje z przełomu roku źle wpadły do KPIR. U mnie w firmie jest tak że koszty np z datą wystawienia z poprzedniego miesiąca są wrzucane do książki i tak w kolejnym miesiącu (np. Kosztowka wystawiona 28.02 dostarczona z dokumentami za 03/2022).
  • Odpowiedz
@ppawel chyba że masz kilka spółek w ramach tego co obsługujesz. Wówczas może być tak że w załączniku pit b były dodawane jakieś pozycje z innej spółki i są one dodawane do spółki X.
  • Odpowiedz
@zibizz1: @lilitch123: no w tamtych latach nie było żadnych udziwnień poza JDG, a wszystkie inne drobne koszty, typu różnice kursowe, były już uwzględnione KPIR

dzięki za podpowiedzi, właśnie też nie widzę powodów żeby było inaczej niż w KPIR, najwyżej jak doczekam się kompletu dokumentów ze starego biura i wyniknie z tego coś sensownego, to będę to korygować tą moją radosną twórczość
  • Odpowiedz
@lilitch123: @zibizz1: @niegwynebleid: No i rzeczywiście to były "spóźnione" faktury kosztowe. Okazało się, że wyżej opierałem się na otrzymywanych na bieżąco wydrukach z KPIR a te dostarczone z opóźnieniem w kolejnych miesiącach jeszcze były potem dopisywane do tych jak wydawało mi się zamkniętych miesięcy - stąd w kilku miejscach różnice w porównaniu z kompletem dokumentów.

Ps. W związku z nadgorliwie zapłaconym podatkiem mam kolejną zagadkę (
  • Odpowiedz