Wpis z mikrobloga

Takie pytanie - IKE, IKZE, PPE i to wszystko odkładając ze swojej pensji i zmniejszając ją mimo że drugie tyle (ok. 1000zl co miesiąc z mojej pensji) leci na fundusz emerytalny - jak przełykacie? Czyli odkładam raz na emeryturę obecnych emerytów żeby doładowywać system, po czym mam odkładać drugi raz dla siebie żeby mieć za co żyć na starość.

Z tymi emeryturami że ich nie będzie to jest tak samo jak z kolejnymi kredytami czy jak? Bo tego że dzisiaj będą problemy ze spłata rat u niektórych ludzi wiadomo nie od dzisiaj. Czuję że się tu duszę, takie rzeczy jeszcze jestem w stanie przewidzieć i nie chce sobie już do końca mózgu zlasowac.

Kraj do którego się wyprowadziliscie jak ma to rozwiązane że wam odpowiada tamten stan odnośnie emerytur? Jest to jakieś odprowadzanie na zasadzie ile odłożysz tyle będziesz miał? Czy ktoś z was ma już możliwość emerytury z kraju w którym mieszka, jak do tego uzyskał obywatelstwo?
Gdzie nie będzie social credit system i cbdc? Gdzie szukać miejsca wolnego od przyszłej totalitarnej demokracji?
#emerytura #emigracja #oszczedzanie #pieniadze #ike #ikze #ppe #mojkrajtakipiekny
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Z tymi emeryturami że ich nie będzie to jest tak samo jak z kolejnymi kredytami czy jak?

@interpenetrate: tak, ZUS już teraz ma stopę zastąpienia typu 40%, czyli zarabiasz 10000 a idąc na emeryturę dostajesz 4000. Prognozy na "za 20 lat" są już poniżej 30%, czyli co z tego, że odkładałeś kasę w ZUS, jak emeryturę wręcz głodową dostajesz.

Jest to jakieś odprowadzanie na zasadzie ile odłożysz tyle będziesz
  • Odpowiedz
Stąd te IKE/IKZE/PPE wyglądają na lepsze..

@OsSikorskiego: no wyglądają, ale nie zwalniają z obowiązku oddawania z pensji na ZUS, a wystarczyło by tam to wrzucać i mam 2x więcej np. zamiast 0,5 milion sto 1,25milioma bo dojdzie procent składany i jego magia
  • Odpowiedz
@OsSikorskiego:

Takie pytanie - IKE, IKZE, PPE i to wszystko odkładając ze swojej pensji i zmniejszając ją mimo że drugie tyle (ok. 1000zl co miesiąc z mojej pensji) leci na fundusz emerytalny - jak przełykacie?

Nie myślę o tym. Po prostu odkładam. Obecnie te pieniądze nie istnieją dla
  • Odpowiedz
@motoinzyniere: czyli 16% i 12% czyli krótko mówiąc w przypadku Twojej pracy w UK, również jest tak że musisz odkładać jakby dwa razy tak? I potem jakie masz wyliczenia dla Twojej państwowej i prywatnej biorąc pod uwagę przeciętne założenia typu 4% i jakiś wskaźnik zastąpienia który pewnie na uk też idzie znaleźć? Patrzyłeś kiedyś to? Bo chce się dowiedzieć jak (oprócz tego jak walutowo) procentowo to wygląda z moja sytuacja.
  • Odpowiedz
jak przełykacie?

@interpenetrate: Godzę się z faktem, że hajs wpłacony do ZUS to hajs praktycznie stracony. Wpłacam na IKE/IKZE i zarabiam tyle, że mnie to nie boli bardzo. Gdybym zarabiał mniej i by mnie to bardzo bolało to pewnie bym nie dorzucał maksa do IKE/IKZE i zastanowił się co jest nie tak. Mam nadzieję, że pomogłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A, żeby nie było snobistycznie -
  • Odpowiedz
Godzę się z faktem, że hajs wpłacony do ZUS to hajs praktycznie stracony.

@radekr: mógłbyś tak i mi robić przelew na 1000zl miesięcznie? Mógłbyś się pogodzić z jego stratą bo widzę że to dla Ciebie nie problem.
Skoro i tak zarabiasz tyle że Cie to nie boli bardzo?

Bo brzmisz potłuczony jak mój ojciec, woda kapie z kranu 1m od niej to się piekli że czemu się nie zakręci i dba o to żeby była zakręcona, a na innym piętrze jest zepsuta spłuczka i woda może lecieć miesiącami bo jest za daleko żeby
  • Odpowiedz
Bo brzmisz potłuczony jak mój ojciec, woda kapie z kranu 1m od niej to się piekli że czemu się nie zakręci i dba o to żeby była zakręcona, a na innym piętrze jest zepsuta spłuczka i woda może lecieć miesiącami bo jest za daleko żeby go kłuło.

Tak samo Ty nie dbasz o to żeby woda była zakręcona, bo nie kłuje Cię to mocno.

@interpenetrate: Tylko na ZUS nie masz
  • Odpowiedz
@interpenetrate: Trochę mi przykro kiedy nazywasz mnie "potłuczonym" gdy odpowiadam w końcu na Twoje pytanie i staram się pomóc. Ludzie mają różne podejście do życia, nie trzeba od razu im mówić, że mają żyć jak Ty, a na pewno już nie wyzywać.
Tak jak powyżej kolega napisał - z ZUSem nie mam wyjścia, więc się tym nie zamartwiam, tak jak innymi rzeczami, na które nie mam praktycznie wpływu (poza radykalnymi
  • Odpowiedz
Trochę mi przykro kiedy nazywasz mnie "potłuczonym" gdy odpowiadam w końcu na Twoje pytanie i staram się pomóc

@radekr: nie nie, absolutnie nie chodziło o ubliżanie Tobie. Chodziło o zachowanie jakie wykonujesz. To zachowywanie się jest dla mnie zachowywaniem się jakby się było potłuczonym, jakiej bez sensu. Nazwałem to jakby robieniem dobrej miny do złej gry. Jakby uśmiechem na twarzy gdy Ci w nią plują zabierając Ci pieniądze, a wydało mi się że podchodzisz do tego tak że żeby nie konfrontować się z tym, starasz się tego nie zauważać. Chodziło żeby powiedzieć, jak bardzo takie coś irytowało by mnie w moim życiu i nie wiem czy na obecnym etapie mojego życia mogę to ścierpieć. Nie wiem jak Ty to robisz, nie wiem czy wydaje mi się to atrakcyjne by robić. Ja, się tak z tym czuje i opisuje jakmy moje emocje w tej sprawie.

Więc co do dalszej części posta, jak najbardziej możliwość zmiany kraju jest, u mnie, na
  • Odpowiedz