Aktywne Wpisy
zloty_wkret +113
Dlaczego świadomi mężczyźni wybierają za żony 10-15 lat młodsze od siebie dziewczyny?
Bo prawdopodobieństwo, że taka dziewczyna będzie życiowo "czysta", bez przejść, dziwnych akcji, bez wielu grzechów, karuzeli kutang jest bardzo wysokie. Nie ma nic piękniejszego u kobiety jak czystość, niewinność, szlachetność. Taka dziewczyna nigdy nie straciła kręgosłupa moralnego, nigdy nie zrobiła nic wbrew sobie. Jest jak nierozwinięty, rzadki kwiat, który trzeba pielęgnować, żeby pokazał swoje piękno.
Wam wmówiono, że rozwiązłość, niedbanie
Bo prawdopodobieństwo, że taka dziewczyna będzie życiowo "czysta", bez przejść, dziwnych akcji, bez wielu grzechów, karuzeli kutang jest bardzo wysokie. Nie ma nic piękniejszego u kobiety jak czystość, niewinność, szlachetność. Taka dziewczyna nigdy nie straciła kręgosłupa moralnego, nigdy nie zrobiła nic wbrew sobie. Jest jak nierozwinięty, rzadki kwiat, który trzeba pielęgnować, żeby pokazał swoje piękno.
Wam wmówiono, że rozwiązłość, niedbanie
R_O_T_T_E_N +956
Domowy twaróg (czy jak kto lubi, ser biały)
Składniki:
- 1l mleka świeżego (im tłustsze, tym lepsze, jeśli tak jak ja nie macie dostępu do takiego "prosto od krowy", wystarczy zwykłe butelkowane, tylko nie UHT!) - do swojego użyłam standardowego 3,2%
- sok wyciśnięty z połówki dużej cytryny
- 1 łyżeczka soli
Ponadto potrzebne będą:
- garnek do gotowania mleka lub zwykły rondelek, jeśli nie posiadacie garnka do gotowania mleka
* termometr kuchenny z sondą, jeśli podobnie jak ja, nie posiadacie garnka do gotowania mleka i macie problem z wyczuciem momentu, kiedy mleko jest na granicy wrzenia
- BZdOS (Budżetowy zestaw do ociekania serów)
Wykonanie:
1. Mleko przelać do garnka i podgrzać do temperatury ok. 96 stopni Celsjusza (czyli niemal doprowadzić do wrzenia).
2. Wyłączyć grzanie pod garnkiem.
3. Do gorącego mleka dodać sok z cytryny. Lekko zamieszać. Mleko powinno się zwarzyć.
4. Zwarzoną masę osolić.
5. Odstawić garnek na ok. 15 minut.
6. Przygotować BZdOS i przelać na niego zawartość garnka.
7. Po zlaniu serwatki i związaniu materiału, zestaw umieścić w lodówce.
Po godzinie serek powinien nadawać się do jedzenia. Masa otrzymanego serka, w zależności od jakości użytego mleka, powinna wynosić ok. 200 g.
Twaróg własnej roboty jest delikatniejszy w smaku, bardziej mleczny i nie ma kwaskowatego posmaku, jaki można wyczuć w sklepowym serze.
Smacznego!
----
Po więcej przepisów zapraszam na profil Małe Serki na Instagramie
#maleserki --> tag do obserwowania/czarnolistowania
a poza tym: #gotujzwykopem #jedzenie
@Tryggvason: sugerujesz zakwaszanie kefirem lub jogurtem naturalnym? Lub w jeszcze inny sposób? Chętnie się dowiem, bo trafiłam akurat na taki przepis
Tutaj już jest kilka sposobów w zależności od tego jakiego mleka użyjemy. Mleko prosto od krowy najpierw musi się „zsiąść”, potem zbieramy śmietanę i podgrzewamy. Pewnie mało kto ma dostęp do
Hmmm, spróbuję w ten sposób w takim razie. Brzmi jak wyzwanie. Mi ten na cytrynie się podoba, bo on nie jest taki kwaśny jak sklepowy, ale można popróbować z różną długością fermentacji. A potem zrobić
W kefiry chcę wejść. Na razie zrobiłam creme fraiche z takich pokrewnych tematów i fajnie wyszedł