Wpis z mikrobloga

teraz nam tłumaczy że wszystkie sondaże są gówno warte i większość Rosjan jest przeciwko wojnie xdddd

@marcelus: no tak, wiadomo że rosyjskie rządowe organizacje mówią samą prawdę i nikt nie ma powodów żeby bać się krytykować rząd, więc wszystkie te rosyjskie sondaże są na 100% prawdziwe, tak było, 101% Rosjan popiera wojnę

( ͡° ͜ʖ ͡°)
jeśli się boi to niech zamknie szczekaczke, a niech nie kreci filmy jacy to Rosjanie są uciskani, a w ogóle to są przeciwko Putinowi. To jest ten sam case co tej dziennikarki

@marcelus: A co ma zrobić, nagrywać filmiki z Gruzji i że jest git? To byś zaczął #!$%@?ć, że Rusek ignoruje temat. Toksyczność mirko ostatnio #!$%@? poza skalę, #!$%@? chłopa bo urodził się w takim kraju, a nie innym.
@xDgg mógłby nie kręcić kacpaskiej propagandy, ale #!$%@? może za dużo wymagam

Tak poważnie to wy serio myślicie że rosyjska propaganda na zachód jest w stylu: "na Ukrainie nic się nie dzieje, usuwamy nazistów, Zelenski zabił 3 miliony Rosjan"???
@kerdian:

no tak, wiadomo że rosyjskie rządowe organizacje mówią samą prawdę

No szkoda, że Roman nie wspomniał za bardzo o tych nie rządowych bo też podawały woskie wyniki poparcia. W sumie wszyscy w komentarzach pod jego filmami pisali o wynikach od Levada center a Roman postanowił zaatakować chochoła i w swoim filmie mówił głównie o rządowych ankietach. Po drugie w filmie wyszedł z absurdalną tezą, że poparcie Putina to tylko ok.
@kerdian:

Wspomniał

Tak, jednym zdaniem na zasadzie: "pewnie i tak fejk bo się ludzie boją" i na tym skończył. Potem przeszedł do ankiety o sytuacji gospodarczej i swojej teorii. Pominął przy okazji wszystkie inne ankiety Levada center których wyniki podałem wyżej.

Czyli aż 13% nie popiera. Jednak mimo to dotyka ich wszechobecna rusofobia.

Jasne, ale nie widzę powodu aby budować fałszywą narrację o tym, że większość nie popiera.
@marcelus: Ostatnio wrzucał coś takiego pisząc wprost że to wina kapitalizmu. Nawet chciałem mu napisać (ale machnąłem ręką) że to nie wina zachodniego kapitalizmu a rosyjskich przywódców ktorzy mają w d***e swoich obywateli, oraz samych obywateli którzy się z tą władza zgadzają. Walka z autorytarna władzą to nie rurki z kremem i wyjazd do Gruzji żeby uniknąć sankcji. Nie zmuszam nikogo do nadstawiania karku żeby walczyć z Putinem, ale takie są
Pobierz vogello - @marcelus: Ostatnio wrzucał coś takiego pisząc wprost że to wina kapitalizm...
źródło: comment_1650021973Ytto8pm6smSUDwHSsutUXx.jpg
@marcelus: przeklejam komentarz który napisałem pare dni temu:

nfkerz to akurat jeden z lepszych youtuberów z Rosji. Od lat krytykuje/pokazuje jak wygląda życie w Rosji i sytuacje polityczną. Chłop jest z jakiegoś zadupia (Czelabińsk), gdzie życie wyglądało jak z najgorszych scenariuszy PRL. Potem przeniósł się do Petersburga, życie się zaczęło ładnie układać i wiadomo, że teraz narzeka ze musiał to wszystko rzucić w #!$%@?. Myślę ze każdy by #!$%@?ł jakby był
@elivel nie ma żadnej rusofobii, on buduje mit wielkiej rusofobii.

Na samym początku były jakieś jednostkowe odjazdy (wycofanie wykładów o Dostojewskim itd), które propaganda podlapala. Ale nie ma systemowej, ani powszechnej rusofobii
oglądałeś ten film? Bo ja oglądałem i tam zupełnie co innego mówił

@aegispolis: ja oglądałem dwa pierwsze. O ile ten wcześniejszy, całkiem spoko, pokazuje jak to wyglądało z perspektywy zwykłego Rosjanina, to drugi już wybielanie Rosjan - wojny nikt nie chce, nikt nie popiera, ale Putin zarządził.
O ile się zgadzam, że w sondażach na zlecenie rządu wyjdzie to co chce Putin, że wcale nie jest bezpiecznie mówić co się uważa
@marcelus: nie zgodzę się. O ile ludzie źle odbierają nazwę rusofobia, to jest ogromny sentyment przeciwko Rosjanom. co chwile na wykopie czyta się, żeby #!$%@? do siebie, to samo nawet na libkowym reddicie

Ale zgodzę się że większość ruskich jest odklejona, i wierzy w propagandę. Ja osobiście jestem za wszelkimi sankcjami, i udupianiem Rosji jako kraju. Nie chcę natomiast żeby z góry oceniać ludzi po narodowości.
@wstreczyciel: Jakiś rosyjski socjolog powiedział na Belsacie coś takiego: "Skoro Putin ma tak ogromne poparcie w społeczeństwie, to jaki ma sens zamykanie opozycyjnych mediów, po co zabijanie opozycjonistów i po co cenzura w mediach?"

Gość ma rację. Władza Putina trzyma się dopóki ludzie karmieni są spójną rządową propagandą. Propaganda daje ułudę jedności społeczeństwa. Dodatkowo do rangi patriotyzmu urosło donosicielstwo na ludzi przeciwnych wojnie. Gdyby wyłączyć propagandę, to dopiero wtedy moglibyśmy coś
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
wojny nikt nie chce, nikt nie popiera, ale Putin zarządził.

@HetmanPolnyKoronny: tylko tego nie ma w tych filmach. On powiedział, że nie ma co ufać rządowym sondażom, bo te są fałszowane i elementem propagandy, a do tego ludzie boją się krytykować rząd. Zaprzeczysz temu? Czy po prostu sprzed komputerka narzekasz, że za mało ostro krytykuje Putina?
@aegispolis:

On powiedział, że nie ma co ufać rządowym sondażom, bo te są fałszowane i elementem propagandy

Gdyby to powiedział to #!$%@?, ale koleś wyskakuje z narracja, że Putina popiera może 30% ludzi bo tak zinterpretował sobie wyniki innej ankiety na temat gospodarki. To już jest gruba przesada. Putin miał ZAWSZE wysokie poparcie i wszystkie pośrednie dowody czy ankiety też to pokazują. Np. poparcie dla aneksji Krymu to 86% a 65%
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@DooBeeDooBee: weź poważnie spróbuj to obejrzęc bez założenia z góry, że to zły Rosjanin co narzeka i usprawiedliwia. Połowy z rzeczy które ty mówisz to twoje domysly, a nie jego stwierdzenia. A o urojeniach to ja dyskutować z tobą nie czuję potrzeby.