Wpis z mikrobloga

Ciekawostka z zakresu języka polskiego. Wydawałoby się, że złodziejem jest osoba, która kradnie. A powszechnie przyjęło się też, że złodziejem jest również osoba, która domaga się odsetek od udzielonej pożyczki liczonych zgodnie z podpisaną umową.

#nieruchomosci #kredythipoteczny #ciekawostki
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pozaglądaj sobie w kilka oświadczeń majątkowych losowych sędziów sądów okręgowych i zrozumiesz jaki czynnik kreuje linię orzeczniczą w sprawach sporów z bankami. Fakt, w kraju, w którym 3/4 sędziów jest zakredytowanych możemy spodziewać się prokonsumenckich wyroków.

@Humbaq:
Aaaa czyli teraz w tę stronę idziemy. Spiski rodem z prezentacji Macierewicza. Ładnie się odkleja.
  • Odpowiedz
@Flypho: Mógłbyś to sensownie sprecyzować, co jest niby spiskiem? To że sędziowie mają kredyty hipoteczne, czy to że występuje poważny konflikt interesów, gdy orzekają w sprawach o spory kredytowe?
  • Odpowiedz
@Humbaq:
Nie wiem czy rozumiesz jak funkcjonuje w ogóle sądownictwo. Sąd nie orzeka w jakiejś sprawie wg własnego widzimisię. On orzeka czy stan faktyczny jest zgodny z wykładnią prawa. Tyle. Może się co najwyżej zesrać, jeśli wszystko jest zgodnie z prawem.
  • Odpowiedz
@Flypho: Tak, wyobraź sobie, że wiem jak działa sądownictwo pracując w kancelarii, która zajmuje się litygacją w sporach pomiędzy bankami, a konsumentami. Daruj sobie tłumaczenia na czym polega proces orzekania. Protip: na pewno nie na tym czy "stan faktyczny jest zgodny z wykładnią prawa" xD Jeżeli występowałaby taka jednolitość w ocenie prawnej analogicznych stanów faktycznych, to po cholerę nam dewolutywność wyroków zarówno w zakresie oceny stanu faktycznego, jak i samej
  • Odpowiedz
czytasz umowę, czytasz przepisy i od razu wiadomo, że zgodne/niezgodne z prawem. To byś się srogo zdziwił, jakbyś miał jakiekolwiek pojęcie na czym to polega ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Humbaq:
Albo mamy państwo prawa i powierzamy takie rzeczy sadom albo bawimy sie w samosady rodem z jakiejs ruskiej wiochy z konca Syberii. Widze ze tobie blizej do tej drugiej opcji, wiec nie wiem po jaka cholere
  • Odpowiedz
@Flypho: Zupełnie nie. Masz błędną wizję praktyki orzeczniczej i tego na czym polega praca sędziego. Banalizujesz temat sprowadzając wszystko do jednej, absolutnej prawdy, która niby wynika wprost z norm prawnych/przepisów - a tak nie jest. Prawpodobnie nie masz pojęcia jak kreowała się linia orzecznicza przez ostatnie lata, jakie były koniunkturalne czynniki, które pozwoliły sądom na zmianę orzecznictwa z probankowego na antybankowe (przy dokładnie tych samych przepisach w Prawie Bankowym i
  • Odpowiedz
To czy sądy orzekają na korzyść konsumentów lub bankuówma znacznie istotniejszą przyczynę polityczną, a ostatecznie realizuje się poprzez prywatne interesy osób zasiadających w składach orzekających, którzy są takimi samymi ludźmi, jak my.

@Humbaq:
Tak jak mówię - Macierewicz już cię odwiedził. Masoni wydają wyroki, żeby cię udupić Zmówiły się s--------y przeciwko takim jak ty. Otwórz oczy i walcz.
Zapytam z litości - masz jakiekolwiek dowody na twoje p---------e czy zasłonisz
  • Odpowiedz
@Flypho: xD Nie wiem gdzie dostrzegłeś choćby wzmiankę o jakiejkolwiek zmowie - dostrzegasz w tym co pisałem jakikolwiek konspiracjonizm? Ostatecznie nie dziwi mnie taki poziom argumentów, skoro jakość Twojej opinii odzwierciedla zerowa wiedza na temat sądownictwa i prawa, o których tak ochoczo się wypowiadasz. Ostatecznie, to wszystkim woke-antybankowców karmi się jakąś spiskową propagandówką pokroju filmu Bankster Patryka Vegi. Nie wiem czy oglądałeś, ale czuć, że fale mózgowe masz dostrojone do
  • Odpowiedz
Nie wiem gdzie dostrzegłeś choćby wzmiankę o jakiejkolwiek zmowie - dostrzegasz w tym co pisałem jakikolwiek konspiracjonizm?

@Humbaq:
Właśnie zasugerowałeś, że sądy w gruncie rzeczy wydają wyroki zgodne z polityczną linią jakiegoś międzynarodowego departamentu realizującego swoje polityczne cele. W drugiej wypowiedzi pytasz mnie jakim cudem dostrzegam w twoim myśleniu konspiracjonizm. Musisz się na coś zdecydować, a wybór w gruncie rzeczy jest prosty - albo respektujemy wyroki sądów i budujemy państwo
  • Odpowiedz
@Flypho:

Właśnie zasugerowałeś, że sądy w gruncie rzeczy wydają wyroki zgodne z polityczną linią jakiegoś międzynarodowego departamentu realizującego swoje polityczne cele.

Oczywiście, rozumiem że czasami nabijanie się jest jedynym lekarstwem na brak wiedzy xD Można się też ponabijać z nieświadomości wpływu polityki pieniężnej na kreowanie linii orzeczniczych, aktów miękkiego prawa i dopiero na końcu legislacji, która jak już mówiłem, znacząco się nie zmieniła poza wprowadzeniem ustawy antyspreadowej w 2011 r.
  • Odpowiedz
Ostatecznie, wyrok będzie taki, jaki dany sędzia uzna za słuszny w swoim mniemaniu. I tak właśnie się dzieje, ale nie jesteś w stanie tego zrozumieć, tylko dalej brniesz w to swoje "respektowanie wyroków sądów". Których? Tych sprzed kilku lat, kiedy frankowicze przegrywali w sądach, czy obecnie kiedy każdy sąd ma swoją teorię na rozliczanie, a czasem przekształcanie abuzywnych umów kredytowych?

@Humbaq:
Wrzucasz wszystkich ludzi, którzy wzięli kredyty we frankach, dziesiątki
  • Odpowiedz
@Flypho: W każdym poście odpowiadam ci na twoje wysrywy pokroju czy mam jakiekolwiek dowody na to, o czym mówię. Pokazałem ci, ty oczywiście nie umiesz się do niczego odnieść, tylko wyciągasz z d--y kolejną rzecz, która zupełnie nijak ma się do tego, o czym mówiliśmy xD Piękne.

Wrzucasz wszystkich ludzi, którzy wzięli kredyty we frankach, dziesiątki jeśli nie setki rodzajów umów różnych banków z różnymi klientami do jednego wora xD
  • Odpowiedz
  • 0
@Humbaq Duzo gadania - daj na to jakikolwiek dowód. Jakikolwiek. Nie będziesz musiał tyle pisać. Wystarczy proste zestawienie dwóch bliźniaczo podobnych spraw z dwóch różnych okresów i z dwoma skrajnie różnymi orzecznictwami. Tylko tyle.
  • Odpowiedz