Wpis z mikrobloga

@barty: teraz to już nie wiem czy dyskutuję ze ścisłowcem czy z humanistą. W poście zobaczyłem energię i wszechswiat więc założyłem ścisłą dyskusję, a tu teraz wjeżdżają zachowania altruistyczne, które są na kompletnie innym poziomie abstrakcji. Jak mam rozumieć bezinteresowność na poziomie działania gwiazdy? Myślę antropomorfizowanie obiektów kosmicznych w takiej dyskusji do niczego nie prowadzi.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@keeper772: a połączmy wszystko na poziomie czysto filozoficznym. Jako ze wszechświat ma budowę fraktalna (np uklad sloneczny - budowa atomu), to procesy kosmiczne zachodzą i w nas. Emocje to chemia na poziomie organizmu, wiec co za roznica na jakim poziomie abstakcji beda rozwazania.
  • 0
@Kouros: oczywiście, że poważnie trolluje. A kolega ma coś ciekawego do dodania poza "nie ma"? Podrzuć coś do poczytania dla nie gimnazjalistów. Chętnie się zapoznam.
@barty: no dobra teraz widzę, że humanista. I nie uklad Sloneczny nie ma budowy podobnej do atomu. To że tak myslisz to konsekwencja błędnego nauczania w szkole modelu atomu zaproponowanego przez prof. Bohra. Dziś wiemy, że nie odzwierciedla on rzeczywistości.
  • 0
@keeper772: no jasne, że ten szkolny jest płaski, elektrony krążą w przestrzeni. Więc uczą schematu uproszczonego itd. Bo raczej nie sądzę, że rzeczywistość jest zgoła odmienna od modelu.
  • 0
@keeper772: model atomu modelem, plus do tego zachowanie falowe fotonu, eksperymenty z obserwatorem, etc. To jakby nie temat dyskusji. Niemniej ciekawy. Od siebie polecam wykłady prof. Dragana