Wpis z mikrobloga

Już 6 godzin w elex 1 i już wiem co jest nie tak z tą grą, to jest syndrom gothic 3 czyli otwarty duży świat który nie ma sensu.

W gothic 1 2 i wszystkich risenach lokacje były raczej nieduże a przez to można było upakować tam contentu i smaczków a eksploracja nie była upierdliwa nawet pomimo bugów. Elex i Gothic 3 cierpią na za duży świat który nie ma sobą nic do zaoferowania poza pewnym smaczkami.

Jak dodam do tego że w elexie gram na łatwym a dopiero po 6 godzinach gry kiedy zdobyłem karabin laserowy z hortu który zadaje 54 obrażeń mogę zadać choć minimalne obrażenia przeciwnikom to łapię się za głowę kto s--------ł tutaj poziomy trudności i balans. Wcześniej miałem tylko początkowy łuk i przysięgam na bezimiennego zadawałem po 0 obrażeń wszystkim poza początkowymi (słabszymi i karłowatymi) bestiami.

Graficznie jest ładnie, z bliska tekstury nie zachwycają ale ogólnie grafika robi wrażenie.
#elex #gothic #risen
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tami: gothic 3 miał jedyne co dobre to muzykę, elex widze że jest trochę ambitny ale kuleje, Piranie nic się nie nauczyły po tym jak stworzyły małego g1 i g2 potem małego r1 r2 r3. Nie umieją tworzyć wielkich światów, nawet duże studia mają czasem z tym problem więc po co się w to w ogóle pakują.
  • Odpowiedz
@SargonofAkkad: Raz byłem u Kleryków a raz u tych Banitów (Bandytów?). Przeszedłem 3/4 gry najdalej. Jedyne co zapamiętałem to puste obozy (dwóch npc na krzyż, reszta to postacie typu "Obywatel"-zapychacz), denny system walki, połączenie fantasy z bronią palną... jeden nawala do ciebie z łuku i daje więcej niż wyrzutnia rakiet prosto w twarz. Fabularnie kompletnie mnie nie wciągnęło. System zbierania złomu jak w Cyberpunku. Może jeszcze w przyszłości dam szansę
  • Odpowiedz
@Meserole: @Tami:
trochę pograłem zostałem klerykiem, dostałem plazmowy karabin i dopiero teraz jest gra. Ulepszyłem plazmówkę i laserówkę na 2 poziom, kosztowało mnie to 4 godziny czasu gry i dużo wczytywania i zapisywania oraz tysiące kryształków i teraz czuję że mogę się mierzyć ze wszystkim.

Ale ta gra dalej jest w cholerę niezabalansowana, wszystko pakowałem w inteligencję i zręczność i nawet podstawowej zbroi akolity nie mogę założyć. Natomiast
  • Odpowiedz
@SargonofAkkad: Dla mnie gry Pirani skończyły się po Risenie 1. Gothice 1-3 wszystkie mi się podobały (tak, nawet ta nieszczęsna trójka na swój sposób, chociaż najsłabsza z trylogii).
  • Odpowiedz
@Tami: A ja uważam, że Elex to świetna gra pod względem fabularnym. Najlepsze w niej jest to, że nie ma jednej prostej drogi do wykonania zadania i niektóre decyzje realnie wpływają na obraz świata i npc. Ogrom pracy włożono w zadania fabularne, które przebijają te z Wiedźmina 3 pod względem skomplikowania. Gra ma też swoje wady, jest nastawiona na słuchanie, rozmowy są długie i mogą znudzić, jednak ja się przełamałem
  • Odpowiedz
  • 1
@Diasendi jak to pierwsza gra od PB i Elex Ci się podoba, to przy Gothicach będzie wzwód, gwarantuje xD. Dla mnie ta seria to ścisłą topka jeśli chodzi o moja około dwudziestoletnią przygodę z grami.
  • Odpowiedz