Wpis z mikrobloga

@szachowo24: @mr_ponglish: ale i tak niektórzy będą twierdzić, że "najważniejsze w szachach jest szybkie wyprowadzanie figur". A prawda jest taka, że jak ktoś ma małe umiejętności to szybkie wyprowadzanie figur i tak mu nie pomoże.
  • Odpowiedz
@Dawidk01: No bo jest (choć nie do końca tak, jak wielu to tozumie), natomiast ogólne zasady nie mają aż takiego znaczenia jak grasz z ogórami. N------y Lewandowski by każdego z nas ograł, co nie oznacza że jest ok jakby walnął sznapsa przez meczem LM.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@szachowo24: jak trafiłem na tego speedruna (od początku oglądam), to zacząłem w szachy znów grać, uczę się gambitu hetmańskiego, by być dobrym w jednym debiucie na początku, a potem się zobaczy.

Natomiast ta partia to był wielki pokaz siły, na miejscu przeciwnika jakbym przegrał coś takiego to bym ze 2 dni przy szachownicy siedział i zastanawiał się jak mogłem się dać tak ośmieszyć (bo przecież on nie wiedział, że gra
  • Odpowiedz
@macan: No na pewno jest to frustrujące. I pewne długo nie będzie wiedział dlaczego przegrał. Wielu szachistów na niższym poziomie nie zna podstawowych zasad strategii (bo jeśli już to trenują tylko taktykę). Gdyby on tylko wiedział, że zdobytą przestrzeń powinien wykorzystać, żeby zdusić przeciwnika, to nie wymieniałby figur. To był jego podstawowy strategiczny błąd. Wystarczyłoby unikać wymian i pozostałymi pionami blokować kolejne pola dla figur przeciwnika. Wiadomo, że to łatwo
  • Odpowiedz