Aktywne Wpisy
kot_kustosz +239
Namalowałam obraz więc się pochwalę ʕ•ᴥ•ʔ
Farby akrylowe na płótnie 40x60
Jakieś propozycje na tytuł?
tag: kotkustosz
ig:kot_kustosz
#pokazkota #tworczoscwlasna #pokazmorde #kitku #malarstwo #rysujzwykopem
#koty #chwalesie
Farby akrylowe na płótnie 40x60
Jakieś propozycje na tytuł?
tag: kotkustosz
ig:kot_kustosz
#pokazkota #tworczoscwlasna #pokazmorde #kitku #malarstwo #rysujzwykopem
#koty #chwalesie
Nie_bede_mial_zony +403
Poproszę o miejsca, które stały się legendą i powinny zostać wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Ja zaczynam:
#wykopowezabawy #heheszki
Ja zaczynam:
#wykopowezabawy #heheszki
Ale nie - musimy się kłócić czy powinniśmy pisać "w Ukrainie" czy "na Ukrainie". Kompletnie nie interesuję mnie jaka jest poprawna pisownia.
Na głównej jest znalezisko o Polaku, który jest "w Ukrainie" od początku wojny. Pierwsze cztery najbardziej plusowane wypowiedzi to te dotyczące poprawnej pisowni "na Ukrainie".
Dlaczego tak bardzo przeszkadza wam czy ktoś napiszę sobie "w Ukrainie"? Co to zmienia? Naprawdę musimy zajmować się tak idiotycznymi problemami w obliczu wojny? (╯︵╰,)
#wojna #rosja #ukraina #jezykpolsez #zalesie
Wybory na Węgrzech a hasła Viktora Orbana wokół wojny w Ukrainie.
https://tvn24.pl/swiat/wegry-wybory-2022-profesor-radoslaw-markowski-i-veronika-jozwiak-o-viktorze-orbanie-i-temacie-wojny-w-ukrainie-w-kampanii-wyborczej-5659082
Nie potrafię tylko zrozumieć dlaczego wzbudza to aż takie emocje, że trzeba rozmawiać o poprawnej formie na każdym kroku. Aż tak boli ludzi, że ktoś źle wymawia jakieś zdanie? Naprawdę nie ma większych problemów? Mnie irytuję gdy wchodzę w znalezisko na temat wojny, strasznie poważny temat, a widzę
@zaxang: bo to nie jest "złe" wymawianie zdania, tylko celowa próba zmiany języka polskiego.
mówi się "na" ukrainie nie dlatego, że to jakiś przejaw imprializmu, tylko ze względu budowę języka.
"na alasce", "na florydzie", "na węgrzech", "na litwie", "na łotwie". tak język działa, a ktoś, kto wymyślił "w ukrainie" na pewno zdawał sobie sprawę z tego, że to podzieli polaków.
po
Na pewno musiał zdawać sobie sprawę, że to podzieli Polaków, bo chyba tylko nas może podzielić kwestia pisowni danego zwrotu. W Anglii popełniane są błędy o których uczą nas, Polaków, w podstawówce. Jednak pierwsze komentarze pod filmami to nie te dotyczące poprawnej pisowni.
W sumie nie dziwię się, że jesteśmy podzieleni. Zawsze mam taką cichą nadzieję, że może
no i to jest Twój problem. ktoś inny powie, że jego mało interesuje, że mówi się czarnuchy, jego mało interesuje, że tłuką gejów, jego mało interesuje, że imigranci zamarzają na granicy, jego mało interesuje ciśnięcie na kościół itp itd.
to, czego powinni się ludzie w Polsce nauczyć, to poszanowania systemu wartości innych. widzisz, że kogoś gryzie mówienie "w ukrainie"? to
Ja będę pisał zarówno "na Ukrainie" i "w Ukrainie" w zależności jak mi będzie bardziej pasowało. Nie będę przejmował się czy przestrzegam twardych zasad wymowy.
Porównanie różnicy między "w", a "na" do nazywania murzyna czarnuchem to słabe porównanie bo istotą problemu nie jest kwestia poprawności wymowy.
Ja rozmawiam o kwestii
Podziały to oznaka wolnosci
nie, to bardzo dobre porównanie. widzisz, mamy inny system wartości. i jak nie potrafisz uszanować mojego, to Ty jesteś tym, który jątrzy, nie ja.
i teraz chyba zrozumiałeś, że zostałeś wyjaśniony - te Twoje narzekanie na kłótnie Polaków sprowadziło się do tego, że to Ty te kłótnie powodujesz.
po prostu Ty pisz normalnie, tzn "na Ukrainie", ja nie będę w zamian wyzywał Murzynów i wszyscy będziemy po prostu szczęśliwsi.