Aktywne Wpisy
mrocznegacie +395
Do wygrania Król Złoty - Zygmunt I Stary
To zwykłe rozdajo.
Losowanko w niedzielę o 16-17
Do tego czasu macie szansę na wygranie tego pięknego banknotu.
Warunek jak zwykle: nie zielonka, plusik oraz koment obowiązkowy (omijam plusujące boty)
To zwykłe rozdajo.
Losowanko w niedzielę o 16-17
Do tego czasu macie szansę na wygranie tego pięknego banknotu.
Warunek jak zwykle: nie zielonka, plusik oraz koment obowiązkowy (omijam plusujące boty)
Mam laptop Dell Inspiron15 i nie lubimy się. Mam go już ponad 2 lata i jeszcze jak używałam go sporadycznie, jakoś go znosiłam. Obecnie korzystam z niego dużo częściej i za każdym razem obiecuję mu, że zaraz go w-----e przez okno.
Jest MEGA powolny. Miał tak od samego początku. Przeglądarka uruchamia się co najmniej 2 minuty, word jeszcze dłużej. O graniu na kompie mogę w ogóle zapomnieć.
Przy pracy w wordzie potrafi się wieszać przy opcji kopiuj-wklej, albo po prostu, bo ma taki kaprys.
Kiedyś znalazłam rozwiązanie, żeby wymusić pracę na 4 procesorach i w sumie podziałało, komp chodził jak marzenie, ale tylko jakoś tydzień, a potem wszystko wróciło do "normy".
Robiłam czyszczenie dysku, usunęłam zbędne programy, które były zainstalowane na dzień dobry. Nic nie ściągam, nie mam syfu na kompie. Ogólnie obsługa #dell zlała mnie po całości i nawet nie odpisała na maila w mojej sprawie, bo u nich też już szukałam pomocy.
Myślicie, że jak dokupię temu dziadowi trochę pamięci ram to coś mu to pomoże czy komp się do niczego nie nadaje i to tylko wyrzucenie kolejnych pieniędzy? A może macie jakieś inne sposoby?
Specyfikacja kompa:
Procesor Intel(R) Pentium(R) Silver N5000 CPU @ 1.10GHz 1.10 GHz
RAM 4,00 GB (dostępne: 3,81 GB)
64-bitowy system operacyjny, procesor x64
#komputery #pytaniedoeksperta #laptopy #elektronika
- jeśli nie masz dysku ssd to taki kupić i podmienić (zwracając uwagę na to jakie złącze itp, tak by pasował)
- więcej ramu pomoże jeśli chcesz uruchomić więcej rzeczy na raz (więcej okien przeglądarki, więcej programów), tutaj warto spojrzec w
Ten procesor już przy premierze nie był demonem wydajności więc kokosów bym się nie spodziewał, ale na pewno da się co nieco usprawnić:
Po pierwsze - czy w kompie jest SSD? Bez niego, Windows 10 zawsze będzie chodzić jak pralka załadowana gruzem (patrz też akapit o Linuxie).
Po drugie - RAM nie jest taki drogi, dokupienie 8GB na pewno pomoże jeśli masz cokolwiek działającego w tle (jakiś YT, FB czy inne Teamsy działające w tle samodzielnie zżerają sporo z tych aktualnie dostępnych 4GB ( ͡° ͜ʖ ͡°)).
Po trzecie, nie zaszkodzi wyczyścić wnętrza z kurzu,