Wpis z mikrobloga

Od jutra będę oficjalnie #programista15k(22k na fakturze), 6 lat mi to zajęło, trochę dużo, ale biorąc pod uwagę, że pracowałem kiedyś 3 lata na magazynie za 1700 zł to jednak jest radocha xD
  • 30
  • Odpowiedz
@litosciwy: oprogramowanie jest na każdym kroku. Czasem tego nie widzisz. Jest mnóstwo jakichś systemów gdzie nie pójdziesz. Firmy tego potrzebują, bo automatyzują pracę. Inaczej musiałyby robić coś ręcznie, papierkowo albo byłyby nieatrakcyjne bez pewnych usług. Każdy taki system to kupa ludzi pracujących latami po czym zwykle okazuje się, że trzeba to przepisać od nowa, bo już jest nienowoczesne.
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: ja jestem w pełni świadomy tego na jaką skalę to jest. Ale porównuje to do tego że pracowałem przez wiele lat jako programista sterowników przemysłowych, uruchamiałem olbrzymie linie produkcyjne, musiałem naprawdę robić gigantyczną robotę i to w wielu wymiarach dużo większych niż chlop siedzący przed kompem który kodzi. Mimo wszystko o poziomie podstawy zarobków programisty nie mogłem nawet pomarzyć.
  • Odpowiedz
@litosciwy: to jest tylko kwestia podaży i popytu. Trudno mi dyskutować kto ma trudniej albo kto ma więcej materiału do ogarnięcia (bo faktem jest, że jednocześnie w ostatnich latach jest szaleństwo ile trzeba różnych rzeczy umieć, już nie wystarczy programować, mogę wymienić o ci mi chodzi jeśli cię interesuje). Ja to robię już 15, lat i było zawsze spoko, ale teraz jest juz grubo po prostu i to nawet ludzie
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: Po prostu w innych zawodach stawki są niedoszacowane. Nie mam nic przeciwko przedsiębiorcom, ale to oni zmieniają sobie często samochody jak rękawiczki, a minimalną stawkę podniosą dopiero jak rząd ich przymusi... smutne to bo, nie do tej pory nie byłem fanem jakiejś wielkiej ingerencji państwa w gospodarkę, no ale #przedsiebiorcy sami sobie na to zapracowują nie podnoszeniem płac (albo podnosząc za mało)
Generalnie smutne jest to, że
  • Odpowiedz
@WyjmijKija zgadzam się. Stawki które słyszę były nie do pomyślenia jeszcze 2 lata temu. Mi na mida (2.5 roku exp) zaporponowali ponad 20k na b2b ale bez urlopu itd. (po rekrutacji w postaci zlecenia na 4 miesiące - gościu stwierdził, że super się sprawdziłem) 2 lata temu nie marzyłem o takiej kwocie nawet.

A nie mam jakichś super skilli. Jedynie potrafię szukać rzeczy w google, logicznie myśleć i wywiązuję się z
  • Odpowiedz
@Leithain: ja na leadzie dostawałem 140 i to nie była zła stawka w Poznaniu rok temu. Teraz mam 200 i już widzę, że mógłbym więcej, a nie jestem super odstający od seniorów technicznie
  • Odpowiedz