Wpis z mikrobloga

Tablica partycji w GPT

Można scalić te dwie przestrzenie bez użycia zewnętrznych programów?
Partycję C zmniejszyłem o 9 GB, bo właśnie tyle chcę dodać do tych 41,07 GB.
Po utworzeniu woluminu z 41,07 GB nie mam możliwość rozszerzenia go o te 9 GB...

Oprócz Zarządzania dyskami w Windows 10 próbowałem to zrobić w instalatorze Mint i gparted, nie udało się

#komputery #windows10 #linuxmint #mint
Povsajo - Tablica partycji w GPT

Można scalić te dwie przestrzenie bez użycia zewn...

źródło: comment_16484674786lC9txnSiCoFhjQiZ6U1vj.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Povsajo: jak chcesz rozszerzyć partycje z przodu? możesz dokleić albo uciąć coś na końcu partycji, tutaj powinieneś zmniejszyć C, tą 40GB usunąć i zrobić nową z całego wolnego miejsca
  • Odpowiedz
@Povsajo: nie zrobisz tego konsolą wbudowaną w windowsa. Obydwie partycje na prawo musisz przesunąć na ten wolny obszar. A 9 GB, które ci zostanie na końcu dysku dopiero scalić z tymi 40GB.
  • Odpowiedz
@bruuh: @RRybak: kurde panowie, pomieszałem. Przy instalacji Win 10 zrobiłem jedną partycję (oprócz 1, 4 i jeszcze jedną, którą widać w instalatorze minta, które zrobił instalator microsoftu).

Zostawiłem sobie te 41 GB na Minta, później pomyślałem, że dopełnię do 50 GB zmniejszając C o 9 GB.
No i te 9 GB wylądowało za C zamiast na końcu. Nie mogę za nic tych 9 GB i 41 GB złączyć
Povsajo - @bruuh: @RRybak: kurde panowie, pomieszałem. Przy instalacji Win 10 zrobiłe...

źródło: comment_1648468380teaOoujewRdtfwoZoEmR4X.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Povsajo: no niemozliwe spójrz na położenie partycji na dysku nieprzydzielone miejsce jest nie dość że PRZED partycją 41GB to jeszcze pomiędzy nimi jest jakaś partycja windowsa (którą możesz usunąć)
poza tym gdzie masz partycje pod efi linuxa?
  • Odpowiedz
@Povsajo: miejsce na dysku to nie są klocki lego które sobie wyciągasz i wkładasz gdzie popadnie, to się musi fizycznie ze sobą pokrywać, nie zrobisz partycji jak sektory masz porozrzucane po całej pamięci

usuń po prostu tą partycje odzyskiwania i reszte już zrób z instalatora linuxa, tam będziesz mógł zrobić sobie 3 partycje z tego wolnego miejsca:
efi (~500mb), /boot (~500mb), / (reszta)
  • Odpowiedz
@Povsajo: czemu? z tego co mi się wydaje to ta partycja pozwala po prostu odzyskać system jak coś się zepsuje ale równie dobrze możesz sobie na linuxie wtedy przygotować pendrive z instalką windowsa i masz to samo
  • Odpowiedz
@bruuh: jak już męczę bułę to jeszcze jedno: ustawienie bootloadera na tej partycji ~100MB z Windows Boot Loaderem powoduje, że nadpisuje się ona grubem. Takie rozwiązanie jest spoko?
Povsajo - @bruuh: jak już męczę bułę to jeszcze jedno: ustawienie bootloadera na tej ...
  • Odpowiedz
@Povsajo: zrób linuxowi jego osobną partycje efi, możesz na jednym dysku mieć kilka, jedyny warunek to taki że pierwsza efi musi być windowsowa bo on będzie się tam usilnie w--------ł ze swoimi buciorami przy każdej większej aktualizacji ( ͡° ͜ʖ ͡°) (na filmiku gościu chyba źle zrobił bo device for bootloader installation wybrał efi od windowsa - czyli grub mu wyleci w kosmos za chwile jak
bruuh - @Povsajo: zrób linuxowi jego osobną partycje efi, możesz na jednym dysku mieć...

źródło: comment_1648469947ycpj5GkGwYvzFbXzSr5Gnc.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@bruuh: męczę bułę bo ja o tym wiem jedno: niewiele ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ostatnie pytanie: jaki jest sens wydzielania /home na osobną partycję? W przyszłości chyba sklonuję sobie cały dysk, żeby zaoszczędzic sobie na przyszłość pieprzenia
  • Odpowiedz
@bruuh: Zajebiście, śmiga. Przez te moje próby pojawił się megabajt przed efi windowsowym oraz kilkaset kilobajtów przed efi linuxowym, ale najważniejsze, że jest jak powinno być.

Wystarczy, że efi windowsowe jest niżej od linuxowego? Bo bootuje grub, na pierwszej pozycji jest linux, najniżej windows boot record
  • Odpowiedz
@Povsajo: czasami zostają takie kawałki wolnego miejsca, to zależy w od rozmiaru poprzedzającej partycji w którym miejscu się kończy itd.
kolejność wyświetlania w biosie nie wiem od czego zależy, znaczenie ma tylko miejsce partycji na dysku
  • Odpowiedz