Aktywne Wpisy
wrzeczysamej +253
ja #!$%@? Ameryka to kraj trzeciego świata, chodzę se właśnie po dolnym Manhattanie i co chwilę jak nie stado szczurów przebiegnie przez ulicę to jakiś dziwak ubrany w worek na śmieci. no i ofc wszędzie #!$%@? moczem xd
Beszczebelny +124
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Już 8 lat temu miasto miało zostać zajęte, wiadomo, że niezdobyte uniemożliwia utworzenia korytarza lądowego do Rosji. Jest ważne, wiąże duże siły rosyjskie. To symbol oporu. Mariupol to też 430 tys. mieszkańców, przemysł, port, trochę infrastruktury militarnej i serio udało się w 2022 roku wystawić tylko - bazuję na ograniczonych danych - pewnie z 1000 mniej lub bardziej profesjonalnych żołnierzy i 2500 ochotników z OT? Nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Podobno miasto nie może liczyć na odsiecz. Czy jest to wynik świadomej decyzji o tym, że większość sił ma stacjonować gdzie indziej i np. bronić Kijowa? Nie chce mi się wierzyć, że nie udałoby się wystawić 5-10 tysięcy obrońców.
Będę wdzięczny za odpowiedzi.
#ukraina #wojna #wojsko
Żołnierze jak wycofywali się z stanowisk obronnych, które miały trzymać Krym, uciekły do Zaporizha oraz Mikołajkowa do Mariupola poszli tylko Ci którzy byli gotowi umrzeć.
Walka w mieście to totalna inna bajka, wyobraź sobie że w każdym budynku jest gość z karabinem, jakimś javelinem lub atgm’em, każdy budynek oraz piwnice
Czynnik ideologiczny oczywiście nie zadecyduje