Wpis z mikrobloga

Prosiłbym o informację odnośnie wypadniętego dysku u psa/kota a właściwie jak wygląda sytuacja po operacji. Może ktoś miał taką sytuację. Mój kot jest rzadkim przypadkiem gdzie wypadł mu dysk i zdążył już zwapnieć.
Przed operacja kot chodził, jednak z dnia na dzień było coraz gorzej, odczuwał bardzo duży ból. Zdecydowaliśmy się na operacje mimo dużego ryzyka.
Po operacji dolna część ciała jest nieruchoma ale jest zachowane odczuwanie bólu głębokiego.
Doktor mówił, że to normalne, że rzadko kiedy psy po operacji chodzą od razu (z kotami nie ma dużo doświadczenia bo bardzo rzadko się to przytrafia) i trzeba czasu, jednak istnienie bólu głębokiego to dobry znak.
Jest 3 dzień po operacji, kot sam oddaje mocz, z dnia na dzień widać, że delikatnie rusza ogonem coraz częściej.
Jednak zastanawia mnie, czy to jest normalne, że przed operacją kot chodził a po już nie? Czy tak samo jest u psów?

#koty #psy #weterynaria
  • 5
@deptacz_gnoju dzięki za uspokojenie :) narazie ma być w klatce przez 12 dni z ograniczeniem ruchu. Trochę martwi mnie jedynie, że nie oddaje kału, czy nie zrobi się zatwardzenie. Ale to już będę musiał skonsultować dopiero jutro.
@deptacz_gnoju mam też parafinę, chociaż podobno nie jest zbyt zdrowa ale skuteczniejsza niż laktuloza jednak ją też mam. Kot był przed tomografem leczony właśnie na podejrzenie zatwardzenia.
Brzuch mu ciężko wymasować bo nigdy nie lubiał a po tylu weterynarzach i pobytu w szpitalu już ma traumę całkiem, ale będę próbował.

@Czarny_Klakier też mamy taką nadzieję, ma dopiero 2 lata i jest tak superkowym kotem, że serce się kraje patrząc na niego.