Wpis z mikrobloga

W związku z licznymi problemami z zakupem ekogroszku i innych węgli na stronie sklep.pgg.pl podzielę się swoimi radami jak dokonać zakupu. Dla dwóch ton Karlika polowałem 5 ostatnich dni. Wczoraj udało się kupić. Nie miałem jeszcze tego węgla. Głównie paliłem Sztygarem pomarańczowym.

Najważniejszy punkt tej operacji, zakup robimy na raty. Są pewnie osoby którym udało się kupić na raz, począwszy od założenia konta do płatności lecz jest to prawie niemożliwe. Głównym winowajcom jest serwer i ilość chętnych.

1. Zakładanie konta. Zakładamy konto w czasie małego obciążenia serwera (unikamy godzin 17:45 do 19:30), wypełniamy wszystko co trzeba, łącznie z numerem dowodu. PESEL dopiero później przy składaniu zamówienia.
2. Dodajemy wybrany węgiel do koszyka. Można to zrobić tylko w czasie dostępności opału w przedziale czasowym 18:00 do 19:00 W tym czasie należy również wybrać ilość.
3. Logujemy się przed 17:45, w koszyku jesteśmy od 17:50, teraz trzeba odświeżać stronę i czekać na dostępność węgla. Odświeżamy koszyk nie stronę sklep.pgg.pl lub inne.
4. Gdy pojawi się dostępność węgla w koszyku, wybieramy cel zwolnienia z akcyzy, rodzaj przesyłki, adres powinie pobrać się z profilu konta. Przechodzimy do kasy.
5. Kasa, tu wybieramy adres do akcyzy (kopiujemy klikając przycisk lub wpisujemy ręcznie), wpisujemy PESEL, rodzaj płatności (zwykły przelew na e-mail przyjdzie druk przelewu) i klikamy kup.

Węgiel dodany do koszyka nie znika z niego nawet gdy nie uda się zakupić w tym dniu. Coś mogłem pominąć lub przesunąć pomiędzy koszykiem, kasą a płatnością. Nie należ się denerwować, kiedyś się uda. W mojej okolicy ekogroszek kosztuje już od 2,1k do 2,5k i są problemy z dostępnością. Kto chce niech wspiera handlarzy.

Mogą pojawiać się problemy ze źle załadowaną stroną, należy ją odświeżać do skutku. To samo trzeba zrobić gdy strona długo się wczytuje.

Nie korzystałem z żadnych skryptów, botów rozszerzeń itp. Przed zakupem wyczyściłem ciasteczka, wyłączyłem zbędne programy (np antywirus), zrestartowałem komputer. W zakładce tylko sklep pgg. Internet po kablu RJ45 do kompa, Vectra 450/50, ping 15 ms, laptop Lenovo Y580 z i3.

Powodzenia

#wegiel #ekogroszek #pgg
  • 2060
  • Odpowiedz
w ogole mnie jakas depresja przez ten groszek dzisiaj załapała, znowu podnieśli ceny czyli pewnie nie zanosi sie na rynku na poprawe sytuacji... jeszzce bedzie trzeba przeprosic tych wichrzycieli co prognozuja ceny groszku jesienia na 3-4 kola...
  • Odpowiedz
@speekie1989: u mnie Karlik wleciał do podajnika w sobotę, powiem tak, dupy nie urywa. Może kwestia ustawienia, będę testował od jesieni. Na pewno wolniej łapie temperaturę i więcej popiołu - wcześniej miałem Wesołą z Medexu.
  • Odpowiedz
@speekie1989: spaliłem prawie 4t karlika i jest jest naprawde ok, owszem sporo popiolu ale kalorycznosc w porzadku -szybko sie piec nagrzewal, zawsze przyjeżdżał suchutki, zadnych gwozdzi kamieni nie bylo
no i cena wtedy bajka, kupowalem po 930 gdzie na skladach 1300-1400...
  • Odpowiedz
@Endrjo: da się, na pewno są lepsi ode mnie, ale nie ma tez tragedii. U mnie przygoda zaczęła się 22 marca, pierwszy tydzień uczyłem się co i jak, reszta już walczyłem codziennie po 18. Na ten moment 3 zamówienia weszły, 2t Pieklorza i 2+1 Karlika. W zeszłym tygodniu pierwsze próby na Tauronie i udało się kupić paletę Jareta.
  • Odpowiedz
@consigliere: ja przepalam Karlika i Pieklorza od grudnia i popiołu jest masa i to nie chodzi o to że wagowo jest dużo tylko co najważniejsze dla palacza jest bardzo dużo objętościowo (częste wybieranie), ze Skarbka z węglokoksu było średnio 3 x mniej - więc kupuję tylko i wyłącznie ze względu na cenę, jakby różnica była jakaś mała np. 200/300zl vs Skarbek to bym nawet nie patrzył na Karlika/Pieklorza.
  • Odpowiedz
@martino_e_polacco, @maria0nna: ciekawe czy przejdzie takie coś : od wczoraj jestem cały czas zalogowany w sklepie PGG i mam otwartą kartę z KASĄ ale jest napis brak towaru i nieaktywny przycisk zapłać, ciekawe czy jakbym wyedytował w HTML aby przycisk był aktywny i uzupełnił wszystkie pola to czy jak pojawi się fizycznie towar na stanie to da radę zapłacić czy wywali np. take coś że "upłynęła ważność tokena transakcji" itp.i
  • Odpowiedz
@robertokot25: edycji w html generalnie nie polecam, polegniesz na jakimś detalu, lepszy dowolny soft do edytowania kodu w locie;
cofnie i tak bo ważność sesji / ciastek jest zdaje się 1h i będzie taki komunikat właśnie ale i tak warto być na tym etapie bo to zwiększa szanse na zakup
  • Odpowiedz