Wpis z mikrobloga

Ukraińcy przebywający w Polsce najczęściej w historii wyszukują frazę "робота", a więc tłumacząc na język polski "praca". Najczęstsze podobne frazy z ostatnich 30 dni, które są wyszukiwane z terenu Polski to:
"робота для жінок" - praca dla kobiet
"робота в любліні" - praca w Lublinie
"робота варшава" - praca Warszawa
"робота в варшаві" - praca w Warszawie
"робота в польщ" - praca w Polsce
"робота польща" - praca polska
"робота вроцлав" - praca we Wrocławiu
"робота гданськ" - praca Gdańsk
"робота для тих хто вже в польщі" - praca dla tych, którzy są już w Polsce

#ukraina #wojna #rosja #ciekawostki
m.....e - Ukraińcy przebywający w Polsce najczęściej w historii wyszukują frazę "робо...

źródło: comment_1647182950RTUfR5kwXBTtShc87QU8dZ.jpg

Pobierz
  • 60
@mmafame: Ja wiem, że na wykopie to niepopularne krytykować tą sytuację, ale ja właśnie obawiam się, że przez to nie dostanę pracy w niedalekiej przyszłości. Aktualnie studiuję i w czerwcu mam obronę. Ze względu na trochę napięty terminarz (i w sumie problemy robione przez szefostwo związane z powiązaniem szkoły z pracą) postanowiłem zrezygnować na ten ostatni semestr z pracy dorobkowej i przygotować się do dyplomu, a po studiach pójść na chwilę
@yourgrandma: Serio uważasz ze kobiety które uciekły do Polski zrobiły to bo wybrały nasz kraj w którym z ich umiejętnościami beda zarabiały bardzo dobrze? Co Swietłanę, senior dev opsa z 10 letnim doświadczeniem i grubym portfolio/cv trzyma przed wyjechanie do DE i zarabianie x razy więcej? Jakbyś był po maturze i szukał gownoroboty to może byłoby trudniej w fabryce azbestu, a tak nie sadze żeby branża wymagająca specjalizacji jakoś się bardzo
@Homar_smazony_na_wolnym_ogniu: Ale ja właśnie napisałem, że mam zamiar szukać gównoroboty, a nie pracy w specjalizacji. Znaczy, to oczywiście też, ale tak z marszu to jej nie dostanę, muszę zrobić akurat portfolio, poza tym w międzyczasie będę próbował robić różne zlecenia. Ale zaplanowałem to sobie tak, że jednocześnie znajdę sobie gównopracę, żeby mieć w razie czego zabezpieczenie finansowe.
Jeszcze gwoli wyjaśnienia: ta moja wcześniejsza praca była w handlu (więc pewnie zatrudnili by
@mmafame bo taka jest prawda o Ukraińcach. Nie siedzą bezczynnie, skoro już tu są to będą na siebie pracować. Zdażają się wyjątki oczywiście, ale większość tych Ukraińców, z którymi mam kontakt, zapierdziela na równi, jeśli nie bardziej niż niejeden Polak na analogicznym stanowisku. Czasem łatwiej o coś ich poprosić niż pana "po przerwie" Polaka (gdzie do przerwy pół godziny a czynność na 2-3 minuty). Jeśli się zaaklimatyzują to tym lepiej.
@mmafame: ale to też pokazuje bezsens tej relokacji. Wielkie miasta, zamisat równomiernie po kraju. W Polsce powiatowej jest dużo pracy, jak i tanie mieszkania, ba, jest masa pustostanów (powodzenia w sprzedaży szczególnie starego domu w jakieś post-PGR wsi...), a ludzie są potrzebni w rolnictwie, przemyśle leśnym, produkcji itd.

nie, po co, upchajmy ich w wielkich miastach, gdzie trudniej o pracę bez języka, bo i bezrobocie było minimalne.