Wpis z mikrobloga

Podczas scrollowania YouTube'a natrafiłem na wpis z kanału "Historia realna" prowadzonego przez Piotra #zychowicz, znanego medialnego i (przynajmniej częściowo) ideologicznego sojusznika Jacka #bartosiak. I teraz mogę narazić się pewnej grupie osób, ale trudno.

Link do wpisu: https://www.youtube.com/post/UgkxodcDxokI6t3ElO35D4C7g6of3g2kRZuo

W skrócie: Zychowicz przywołał w owym wpisie (widoczny w załączniku) słowa z książki Johna Mearsheimera o przerzucaniu odpowiedzialności, tj. ryzyka wybuchu wojny, przez mocarstwa na mniejsze państwa, aby samemu uniknąć zaangażowania. W kolejnych zdaniach stwierdził, że to właśnie zrobił Stany Zjednoczone w sprawie MiGów. Czyli wg Zychowicza Stany Zjednoczone chciały zrzucić odpowiedzialność na Polskę, by samemu uniknąć wojny z Rosją.

Zacznijmy od tego, że Zychowicz wykazuje się poważnym błędem w rozumowaniu, czyli brakiem przełożenia nabytej wiedzy na otaczającą go rzeczywistość. To tak, jakby dowiedział się, że ludzie ogrzewają się przy ognisku i zamiast przekręcić regulator przy kaloryferze w odpowiednią stronę to próbowałby rozpalić ognisko na środku salonu.

Twierdzenie Zychowicza jest nie tylko absurdalne, ale i niebezpieczne dla polskiego społeczeństwa. Kompletnie ignoruje to, że od paru tygodni mamy ciągłe potwierdzanie ważności art. 5 traktatu o NATO, zapewnienia przedstawicieli rządu USA i NATO co do chęci obrony każdego sojusznika.

O ile możemy zrobić pewien fikołek intelektualny i próbować zrozumieć, że ktoś nie wierzy w gwarancje sojusznicze (inna sprawa, że brak realnej pomocy USA napadniętej Polsce = upadek sojuszy USA na całym świecie, włącznie z Tajwanem) to jednak jak można nie widzieć tysięcy żołnierzy zachodnich sojuszników, którzy przemieszczają się do państw bałtyckich, Polski i Rumunii? Czy Zychowicz uważa, że amerykańscy żołnierze wyjadą dzień przed inwazją albo będą siedzieć zamknięci w bazach wojskowych?

Niestety, takich absurdalnych twierdzeń w polskiej przestrzeni jest więcej. Zastanawiam się czy ich autorzy naprawdę wierzą w to, co mówią, czy wypowiadają te słowa, bo wiedzą, że to trafi w wystarczająco dużą grupę odbiorców. Katastrofizm, atmosfera zdrady i strachu, poczucie bycia wyjątkowym - to się dobrze sprzedaje, więc opłaca się to głosić, mimo że nie warto.

Więcej o tym piszę tutaj: https://kulturozofia.pl/strach-przed-putinem/
Zapraszam też na moje social media:
- FB: https://www.facebook.com/Kulturozofia/
- Twitter: https://twitter.com/Kulturozofia

Nota bene: takie bezmyślne podważanie zaufania do sojuszników idealnie wpisuje się w cele i metody rosyjskiej #dezinformacja.

#polska #geopolityka #ukraina #wojna #rosja #usa
Kulturozofia_pl - Podczas scrollowania YouTube'a natrafiłem na wpis z kanału "Histori...

źródło: comment_1647105561LQPsqHS51Kt8qM5XpvcoLK.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kulturozofia_pl: Chyba pierwszy wpis w którym ktoś zwrócił uwagę, że przekazanie MIGów wcale nie wyłącza Polski z ochrony NATO. Brawo!
Zychowicza bym się tu nie czepiał, bo on jest tylko historykiem, a to samo twierdzą praktycznie wszyscy polscy specjaliści zajmujący się polityką i geopolityką (choćby Nowa Konfederacja z Radziejewskim na czele).

Ja jestem nawet skłonny pogodzić oba stanowiska i być może USA skłaniając Polskę do przekazania MIGów szukało casus beli
  • Odpowiedz
@Kulturozofia_pl: W ogóle to jest zabawne, bo większość ekspertów używa mniej więcej zwrotu, że "przekazanie MIGów ROSJA mogłaby uznać za naruszenie czegoś tam". Podczas, gdy nas obchodzić powinno jedynie co o przekazaniu MIGów sądzi NATO. Zdanie rosji można we wszelkich rozważaniach pominąć. Eksperci jakoś tego nie zauważają.
  • Odpowiedz
@Kulturozofia_pl: Ameryka dla Polski dała zielone światło na przekazanie migów na Ukraine, ale jak Polska dała kontrofertę przekazania Migów do bazy w Niemczech do dyspozycji USA i stamtąd przenieść je na Ukraine to amerykanie zmieniają zdanie, bo takie działanie grozi eskalacją i konfliktem. Odbicie piłeczki przez USA w ten sposób tylko pokazuje jakie intencje mieli amerykanie. I nie sugeruję, ze w przypadku wojny po takim ruchu by nam nie pomogli,
  • Odpowiedz
@qesq: ogólnie cała akcja była dziwnie przeprowadzona. Pewnie nigdy się nie dowiemy o co chodziło (choć jestem ciekaw co mówi o tym Stankiewicz w dzisiejszym Stanie po Burzy, może będzie jakieś wewn. info). Ale nie widzę żadnego sensownego uzasadnienia tezy Zychowicza.
  • Odpowiedz
@oleander93: kogo i dlaczego miałaby obchodzić wina w przypadku wywołania III Wojny Światowej, która mogłaby się skończyć radioaktywnym pustkowiem? Żeby dzieci w Afryce się uczyły o złej, nieistniejącej Polsce? To jest irracjonalne.

Albo podczas rozmów "na zapleczu" USA stwierdziło, że ten pomysł jest jednak kiepski, a rząd PL nie chciał się z tym pogodzić, więc chcieli przycisnąć publicznie USA, albo chciano, żeby to PL przekazała (nie USA czy NATO), by
  • Odpowiedz