Wpis z mikrobloga

Podejrzewam u siebie astmę.
Pulmonologa mam za miesiąc, potem pewnie skierowanie na spirometrię bo zgaduję że bez skierowania nie zrobię i tak dalej
Mam parę tabletek sterydów z ostatniej choroby i trochę mi pomagają
Czy w aptece kupię bez recepty sterydy i czy można je bezpiecznie przyjmować przez te dwa tygodnie do wizyty?
#astma
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niegwynebleid: nie kupisz bez recepty. Co do bezpieczeństwa to zależy jaki to dokładnie lek - ja nie zabiorę głosu, ale bez nazwy nikt ci nie pomoże. Jeśli chodzi o spiro, możesz zrobić prywatnie bez skierowania za 60-100pln (od razu zrób z próbą)
  • Odpowiedz
@niegwynebleid: Ja bym na twoim miejscu NIE brał sterydów przynajmniej na tydzień przed wizytą u lekarza (albo i wcale) - bo jemu "zaciemnią" rozpoznanie, nie będzie wiedział jaki jest twój stan bez leczenia. A gdybym brał, to powiedziałbym jaki i na ile mi pomagały, kiedy zacząłem, kiedy skończyłem jakie i jaka dawka.
Astma to nie "przeziębienie" a choroba przewlekła, więc poprawna diagnoza jest istotna.
  • Odpowiedz
@radziuxd: Z mojego doświadczenia spiro robią pielęgniarki i to wyglądało w dwóch ośrodkach tak, że wchodzisz do pulmunologa, wysyła Cię na spiro, idziesz pare drzwi dalej, robisz i wracasz, ale niektórzy dostawali info, żeby przed wizytą pójść zrobić i oszczędzić czas.
  • Odpowiedz