Aktywne Wpisy
fhgd +445
Zauważyliście że na głównej nikt nie czyta artykułów, tylko lecą komentarze jak z generatora?
Komentarze które rzeczowo odnoszą się do artykułu jeśli już się pojawiają, to na samym dole, bo trolle muszą napisać swój wysryw 3 min po dodaniu znaleziska
#pytanie #psychologia #wykop
Komentarze które rzeczowo odnoszą się do artykułu jeśli już się pojawiają, to na samym dole, bo trolle muszą napisać swój wysryw 3 min po dodaniu znaleziska
#pytanie #psychologia #wykop
dwa__fartuchy +28
Czy leki bez recepty można kupować bez limitu?
Nie zawsze! (ʘ‿ʘ)
Są 3 substancje, których sprzedaż jest ograniczana i podczas jednej transakcji można zakupić nie więcej niż zezwalają przepisy.
Te leki to:
- pseudoefedryna - składnik tabletek i saszetek stosowanych na katar i zatoki
- dekstrometorfan - lek przeciwkaszlowy
- kodeina - składnik leków na kaszel i przeciwbólowych
Maksymalne ilości, jakie można zakupić jednorazowo określone są w Rozporządzeniu
Nie zawsze! (ʘ‿ʘ)
Są 3 substancje, których sprzedaż jest ograniczana i podczas jednej transakcji można zakupić nie więcej niż zezwalają przepisy.
Te leki to:
- pseudoefedryna - składnik tabletek i saszetek stosowanych na katar i zatoki
- dekstrometorfan - lek przeciwkaszlowy
- kodeina - składnik leków na kaszel i przeciwbólowych
Maksymalne ilości, jakie można zakupić jednorazowo określone są w Rozporządzeniu
Koleżanka wysłała oficjalne zapytanie czy mają zamiar coś z tym zrobić, oczywiście dostała odpowiedź wymijająco-negatywną
W tym poście będzie screen z BIPu potwierdzający posiadanie takiego rozwiązania. Nie wiem czy władza Łodzi nie ma pieniędzy na zakup lepszego rozwiązania które nie wysyła całej swojej telemetrii i danych do Rosji?
Już w 2017 roku była inba którą opisywał @niebezpiecznik-pl - Tutaj Link, okazało się wtedy że antywirus pomagał wykradać dane z komputerów na całym świecie, został on w USA zakazany całkowicie w Polsce oczywiście jest tylko powiedziane że lepiej nie ale w sumie to #!$%@? nas to, więcej pod tym linkiem: [O TUTAJ](https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/interpelacja-w-sprawie-stosowania-programu-antywirusowego-kaspersky-przez-jednostki-administracji-publicznej
)
Oczywiście screen z Maila którego wystosowała moja koleżanka oraz odpowiedź wstawię poniżej w komentarzu.
Nie chce żeby ten post był zbyt długi dlatego też szybko opiszę co możemy zrobić:
1. Możemy napisać kilka maili powołując się na rok 2017 z wykradaniem danych, czy też na interpelacje. Oczywiście oni będą bronić się prawem zamówień publicznych i to może być fiasko,
2. Możemy zaatakować bezpośrednio do Pani Prezydent Miasta Łódź z zapytaniami, tylko nie znam sposobu dotarcia do niej.
3. Może jakaś petycja ale czy to działa?
Macie Mirasy jakieś pomysły? Ja nie chce by w naszych urzędach był Kaspersky chce to gówno wyplenić i zastanawiam się grubo nad G-Datą (Tak niemieckie to a jednak Kaspersky ma tam swoje 17% udziałów nawet chwalili się sami kiedyś tym na stronie)
Oczywiście fajnie jakbyście sprawdzili swoje miasta czy wsie z czego korzystają. Często na BIPie można takie info znaleźć jednak tu jest za grubo, wymijająco i chciałem wam po prostu o tym powiedzieć
Mieszkańcy #lodz mogą zgłaszać swoje pytania w tej sprawie na lckm@uml.lodz.pl
Tutaj BIP i postępowania przetargowe z dwóch lat jak się komuś chce czytać:
Rok 2020
Rok 2021
#ukraina #wojna #rosja #it
Zostały 2 miesiące do zakończenia obecnej licencji. Wiec chyba czas działać. Z tego co wiem to nie zbyt się kwapią do tego.
Tym bardziej że jest to 4000 licencji ponad i nie zmienia się takiego czegoś w jeden dzień
Komentarz usunięty przez moderatora