Wpis z mikrobloga

Postanowiłem w końcu wczoraj zrealizować plan z zeszłego roku, czyli pojechać z #katowice na Równicę. Gdyby nie marna pogoda, to to by była, jak na mnie, mega przyjemna wycieńczająca trasa. Po 90 km+ dojeżdża się na podjazd pod Równicę i na dystansie 5 km+ pokonuje się 400 m+ przewyższenia. Jak na mnie to było mocno mordercze, a do tego w temperaturze -5 stopni. Potem jeszcze dojechałem do Bielska i po 133 km wróciłem pociągiem do Katowic.

Polecam przejazd dla innych niedzielnych pedalarzy takich jak ja. Widoki bywają świetne - zwłaszcza przy przejeździe wzdłuż zbiornika w Goczałkowicach, kiedy nad wodą wyrastają #beskidy. WTR w obszarze Ustroń-Ochaby mogła by być znacznie lepsza, zwłaszcza jak porównuję ją z sekcją Oświęcim-Kraków, ale i tak jest niezła.

Teraz mam zamiar się wybrać na podobną wycieczkę na gorę Żar. I pytanie do Was - na jakie góry w Beskidach jeszcze są asfaltowe drogi?

#rower #gravel
mtos - Postanowiłem w końcu wczoraj zrealizować plan z zeszłego roku, czyli pojechać ...

źródło: comment_1646655038ItrA4s2vqCPayUXdrvKkQZ.jpg

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AbaddonLincoln: O cie balon! Ile tego! Jakoś nigdy nie zwracałem na to uwagi, łażąc po Beskidach. Dzięki za mapkę! I szacun za czas podjazdu pod Równicę. Mnie wyszło 40 min prawie.
  • Odpowiedz
@mtos:

Teraz mam zamiar się wybrać na podobną wycieczkę na gorę Żar. I pytanie do Was - na jakie góry w Beskidach jeszcze są asfaltowe drogi?

Magurka wilkowicka, przełęcz kocierska, przełęcz targanicka, salmopol, kubalonka, przegibek, orle gniazdo, hrobacza łąka(około 2.2km asflatu i około 1.5km chyba szutru). nowy świat, łysina, hala boracza, koniaków. Z większych podjazdów to chyba tyle, ale jest też mnóstwo fajnych krótszych ścianek wokół jeziora i przy dojeździe
  • Odpowiedz
@mtos: Spoko, chociaż nie zauważyłem że już wrzucili ci wcześniej mapę i alitmetra. Najbardziej polecam spróbować kocierz ulicą widokową, jeżeli kręcą cię ścianki :)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Re-l: tak, ale z rana jak będę miał komputer pod ręką, bo chyba z apki się nie da...
  • Odpowiedz