Wpis z mikrobloga

jak to jest że w polsce co chwile zbiera się w akcjach charytatywnych na nowe karetki, potem z wielką pompą przekazuje się je szpitalom bo ich brakuje, jest hejt na pis bo kupuje limuzyny rządowe zmaiast karetek, wośp co roku kupuje kilka i mówi ze to mega ważne to samo ze strażakami z osp, jak się im zepsuje 50 letni jelcz to są zbiórki w całej polsce, jakieś akcje pomocowe, a teraz od tak przekazujemy je ukraińcom XD no ku$$$, czy kogoś tam poj3bało? ja rozumiem że jest wojna i trzeba im pomagać ale nie kosztem życia polaków, potem będzie gdzieś wypadek i zabraknie karatek i ktoś sobie umrze bo je oddalismy, ukraina dostaje teraz miliardy euro wsparcia, mogła by je kupić np. od krajów zachodnich które mają o wiele więcej karetek na 100tys mieszkańców niż my, jest jeszcze jedna kwestia, rosjanie strzelają do karetek tak więc nasze polskie karetki wykonają parę kursów i ktoś je rozwali, no tak waarto było, skończy się tak że i w polsce i na ukrainie zabraknie karetek .... #ukraina #karetka #sluzbazdrowia #nfz #wojna #rosja #strazpozarna #osp #pis #wosp
  • 13
  • Odpowiedz
@eternos15:

Nie wiem czemu miałbym korzystać z karetki na którą złożyli się ludzie, albo jednej z tych prywatnych firm które je przekazały. Nie mam u nich abonamentu
  • Odpowiedz
@ubranyGRUBAS: tu chodzi o to żeby polska która jest w d00pie i biedna nie ponosiła kosztów wojny a już i tak ponosimy, kraje europy zachodniej niech reagują oraz usa i wielka brytania bo one obiecały ukrainie pokój
  • Odpowiedz
@eternos15: Nie wiem co brałaś, ale lepiej odstaw te piguły.
Jeśli zwykli ludzie robią zrzutkę na karetkę, wóz strażacki, leki, to się z łaski swojej odczep od tego gdzie ten sprzęt trafi. Swoimi pieniędzmi dysponuj, a od kieszeni innych ludzi trzymaj łapy z daleka.
  • Odpowiedz
@eternos15 jestem w OSP, dostaliśmy jasny przekaz, przekazywać sprzęt ale tak by nie obniżyc gotowości bojowej, cześć jednostek, zwłaszcza tych dużych które są w KRSG ma masę sprzętu którego nie używa już (choćby czarne nomexy bo już przeszli na piaskowe itp.) zresztą ma być uruchomiony fundusz na zakup sprzętu który tam poszedł, co do karetek mam zdanie lekko zbliżone, ale co do straży to zupełnie nie, widziałeś jakie tam auta poszły?
  • Odpowiedz
A auta przeżywały jednostki które mają samochodow kilka i przeważnie te stary stoją zaparkowane i wyjeżdżają może 2 razy do roku (najwięcej tam poszło właśnie starów 266) świetne auto w swoich czasach i idealne na Ukrainę w tej sytuacji (mało elektroniki, prosta konstrukcja i świetne właściwości terenowe (nie raz takie stary wyciągały nowe wozy przy pożarach lasów np. ) Więc tak jak pisałem co do karetek masz cześć racji jednak o straż
  • Odpowiedz