Wpis z mikrobloga

Też tak macie od tych 10 dni, że przestaliście żyć "swoim" życiem? Coraz mniej poświęcacie się hobby i rzeczom, które do tej pory sprawiały wam przyjemność? Jakbyście mieli wyrzuty sumienia, że na Ukrainie dzieje się masakra a ty siedzisz i zajmujesz się sobą, tworzysz coś, snujesz plany na przyszłość. Przez cały dzień mam w głowie praktycznie tylko tą jedną rzecz. Jakoś wszystko inne schodzi na dalszy plan. Czy to już przesada? Czuję się winna, że kiedy giną nasi sąsiedzi ja jestem względnie bezpieczna i winna, że wogole żyje? Nie widzę już w niczym sensu i nadziei, że będzie lepiej, czuję, że rzeczy z dnia na dzień zachodzą za daleko a to dopiero niecałe dwa tygodnie ataku. Nie chce mi się już nic w życiu planować i się odzywać do kogokolwiek. Myślę, że większość ludzi ma te same odczucia, ale muszę to z siebie wyrzucić
Sorry jak komuś wpis wyskoczył kilka razy, ale nie wiem czemu kiedy chciałam zrobić nową linijkę na telefonie to mi automatycznie wstawiało wpis.
#wojna #ukraina #depresja
  • 85
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szatkownica: Wyłącz komputer, odstaw telefon. Idź na spacer.
Zrozum, że media nie są Twoimi sprzymierzeńcami, opublikują każdą bzdurę, każdy szokujący albo wzruszający materiał, żeby tylko wywołać w Tobie emocje, żeby cię uzależnić od klikania. Nie kierują się tym, czy to jest Ci przydatne, czy jest prawdą, czy coś zmieni na lepsze. Chodzi tylko o kase z reklam. Polecam do obejrzenia w wolnym czasie dokument Social dillemma, idealnie to opisuje.
Jak
  • Odpowiedz
@tomtom321: Ciekawie napisane z tym mechanizmem ewolucyjnym, często rozkminiam ludzkie odruchy i to co w nas siedzi podświadomie, ale o tym nie pomyślałam jeszcze. Od wstawienia mojego wpisu jestem zaskoczona, że aż tylu ludzi tutaj ma podobne odczucia, dlatego posłuchałam wszystkich, którzy opisali swoje zdanie na ten temat i uspokoili mnie. Odcięłam się od nadmiernego natłoku informacji i szczerze bardzo pomogło, nawet udało mi się dziś coś tam w miarę
  • Odpowiedz
Jakbyście mieli wyrzuty sumienia, że na Ukrainie dzieje się masakra a ty siedzisz i zajmujesz się sobą, tworzysz coś, snujesz plany na przyszłość.

@szatkownica: Nie, nie mam urojeń zbawcy świata.
  • Odpowiedz