Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Właśnie zrobiłem pierwsza kawę z aeropressa i na prawdę czuć różnicę . Dużo bardziej aromatyczne i aksamitna wyszła. Zdecydowanie lepsza niż z kawiarki. Może to przez użycie papierowe filtra? W każdym razie polecam #aeropress #kawa #kawatime
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@TheArt: 18g kawy, 40ml wody temp 90-95, mieszam, 180ml wody mieszam. Całość parzenia ok 1:40 min. Z kawiarki mi wychodziła bardziej gorzka
  • Odpowiedz
  • 0
@Crisu: tylko 1 i 40 sekund?! Cholera może raz tak zrobię ale te 18 gram to dużo trochę jak na tak mały czas. Chyba jestem zbyt oszczędny jak na świat kawy przystało.
  • Odpowiedz
  • 0
@TheArt: ja to mam tak że lubię siekiery. Staram się wszystko wyciągać ale żeby nie była jeszcze za gorzka. Bo tam kwasowość to nawet lubię lekką.
  • Odpowiedz
  • 0
@TomgTp: do aero zaleca się blonda bo to raczej urządzenie do słabych kaw mlecznych, w kawiarce zrobisz znacznie mocniejszą
  • Odpowiedz
Z kawiarki mi wychodziła bardziej gorzka

@Crisu: to znaczy, że za długo przytrzymałeś kawiarkę na ogniu... zmierz stoperem i następnym razem nie dopuść do tego "bulgotania" - to ono jest właśnie odpowiedzialne za gorzki posmak.
  • Odpowiedz