Wpis z mikrobloga

Mireczki, jaki ekspres do espresso? Ot chce przejść na poziom wyżej w stosunku do zestawu z lidla ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czy standardowe ekspresy są w stanie zrobić sensowne espresso? Czy bardziej zainwestować w coś pokroju Lelit Anita?
#kawa
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AdamES: Hmm, wygląda kusząco, podpowiesz mi z czego to wynika że na wszyskich filmach pokazowych ma manometr? I jak w takim ekspresie idzie ewentualnie monitorować ciśnienie ;)
  • Odpowiedz
@Sierran: Nowe mają manometr, stare miały termometr. Ja mam wersję z PID więc termometr masz na wyświetlaczu.
W środku jest zawór OPV (nie jest najwyższych lotów ale jednak jest), więc jak masz kolbę z manometrem to możesz ustawić ciśnienie przebicia zaworu. Ale to ciastko z kawy powinno determinować ciśnienie.
  • Odpowiedz
@AdamES: To właśnie wiem :) Tylko jako początkujący to bez manometru nie będę wiedział czy ciastko dobrze zrobione :D jakiś młynek do tego polecasz?
  • Odpowiedz
@Sierran: Espresso powinno mieć ratio ~2:1 w czasie ok 30s. Więc jeżeli wiesz ile waży ciastko to wiesz ile powinieneś mieć kawy. Nic prostszego.
Taki na jaki Cię stać. To nadal jest sprzęt entry level. Możesz zacząć od ascaso, kupisz za jakieś 500-600zł ale one są głośne.
  • Odpowiedz
@Sierran: ja jestem kawowym noobem i nawet nie przyszło mi do głowy aby monitorować ciśnienie. Używam zestawu budżetowego: nivonka + delonghi dedica. Jestem w stanie zrobić w tym proporcje 2:1 w czasie ok 24-30s. Pewnie jestem daleko od ideału ale mi smakuje.
  • Odpowiedz
@supersucker: Hmmm w dedice jest sitko "otwarte" czy te z mikro dziurką? I jak młynek się sprawuje? Bo widzę że cena młynka zacna więc jedną rzecz bym miał już z głowy ;)
  • Odpowiedz
@Sierran: jest sitko z mikro dziurką. Młynek chyba jako jedyny w tym przedziale cenowym jest w stanie zmielić na tyle drobno by to espresso lało się 20-30 sekund a to wciąż nie jest najdrobniejsze mielenie (z drobniejszym mieleniem niestety już ekspres sobie nie radzi). Z drugiej strony nie możesz go zaprogramować na konkretną ilość dozy, czyli minusem jest brak powtarzalności. Zajęło mi trochę czasu wymierzenie mniej więcej siły ubicia, ilości
  • Odpowiedz
@supersucker: dzięki za info, chyba tak zrobię że przed wymiana ekspresu na inny to zakupie sobie dobry młynek bo to może dużo zmienić, no i zerknę czy będzie dało się wsadzić inne sito. Ogólnie wielkie dzięki za informację, teraz nie zasnę bo będę myślał o młynkach xd
  • Odpowiedz
To właśnie wiem :) Tylko jako początkujący to bez manometru nie będę wiedział czy ciastko dobrze zrobione


@Sierran: Manometr w sumie nic nie daje. To, że przeleci za szybko, lub leci za wolno dojdziesz samemu. Jak nie zmieliłeś za grubo, lub się gdzieś nie przebiło kanałem, to on zawsze będzie pokazywał moment otwarcia zaworu OPV i tyle.

Czy bardziej zainwestować w coś pokroju Lelit Anita?


Mam u siebie jest ok,
  • Odpowiedz
@supersucker: @magicznyfred: Dzięki za info! to jeszcze nie rozstanę się ze swoim ekspresem, ale zakup młynka i tampera to teraz priorytet ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zobaczymy jak się uda z bardziej ubitą kawą, tylko c--j wie jaka jest u mnie średnica sitka xd Linijka wskazuje na mniej więcej 48-49mm.
  • Odpowiedz