Wpis z mikrobloga

Tak dodam od siebie, że interesując się ruskim nowoczesnym (lub w miarę nowoczesnym) sprzętem bojowym, to jestem w szoku jak bardzo w prozaiczny sposób zaczęli go tracić w boju. Tak stracił w moich oczach, mówiąc szczerze XD
Przecież te T-72B3 (z tego co słyszałem, o podobnej wartości bojowej co PT-91), T-80 w różnych wersjach, T-90 (będące warte około połowe tego co Abrams M1A2), BMP i MT-LB w ciekawych wersjach rozwojowych, Szturmy-S. To samo lżejsze wozy napakowane techniką jak BMP-3, BMD-2, BMD-4M, Tunguski, Osy, Strely... Nie mówiąc o zestrzeleniu nowoczesnych śmigłowców (aż dwa KA-52 "Aligator", jedne z najnowocześniejszych śmigłowców bojowych na świecie, w które władowano elektronikę jak z przysłowiowych kompów z NASA) i zniszczeniu całej kupy innych samochodów, lotnictwa, bojowych wozów piechoty, ciężarówek i wozów zaopatrzenia. Podobno Putin bardzo dużo pieniędzy ładował w rozwój militarny i technologiczny kosztem rozwoju państwa i ludzi.
Zdaję sobie sprawę, że nawet 10% tego rzuconego sprzętu na Ukrainę nie zostało jeszcze naruszone, jednak budowana od lat reputacja ruskiego przemysłu zbrojeniowego ostro dostała w dupę przez debilnie zaplanowaną wojnę. Szczególnie jak widać te płonące wraki po spotkaniu się z nie zaraz takim nowym sprzętem ppanc NATO.
#ukraina #wojna #militaria
Pobierz SlenderCzester - Tak dodam od siebie, że interesując się ruskim nowoczesnym (lub w mi...
źródło: comment_16460886420O7ct5lJNXb4bWg7Sm8NqC.jpg
  • 2