A propos obrońców Wyspy Węży ("rosyjski okręcie wojenny, p...dol się"): w rosyjskich mediach znalazłem materiały (ze zdjęciami) twierdzące, że Ukraińcy nie tylko nie zginęli, ale podali się i trafili do niewoli, przewieziono ich do bazy rosyjskiej marynarki w Sewastopolu. I miało ich być nie trzynastu, a osiemdziesięciu dwóch.
Komu mam wierzyć? Z jednej strony jest oczywista ruska propaganda, z drugiej zaś Ukraina desperacko potrzebuje bohaterów i medialne "nadużycie" czyniące z obrońców męczenników byłoby im bardzo na rękę. I teraz, jeśli po wojnie okaże się, że faktycznie obrońcy nie zostali zgładzeni do ostatniego a trafili do niewoli (jak to było w przypadku naszego Westerplatte), to wyjdzie na to, że dałem się zmanipulować wojennej propagandzie tylko zupełnie nie z tej strony, z której bym się spodziewał.
@Zamiejscowy: Jedna i druga strona sieje propagandę. Wyspa Węży, Duch Kijowa, Ukraiński Żniwiarz i piesek Rambo to są takie odpowiedniki polskich samolotów nad Berlinem. Ale to działa. Zresztą widać to wyraźnie na Wykopie, gdzie z Zełenskiego ludzie robią jakiegoś półboga. Takie "maskotki" i wewnętrzna propaganda są potrzebne, żeby podnosić i utrzymywać morale wojska i cywilów.
Trzeba do wszystkiego podchodzić z dystansem, bo o niektórych rzekomych trafieniach np. samolotów nie dowiemy
https://crimea24.tv/content/poyavilis-fotografii-voennikh-s-ostro/
https://crimea24.tv/content/pribivshikh-v-sevastopol-s-ostrova-zme/
Komu mam wierzyć? Z jednej strony jest oczywista ruska propaganda, z drugiej zaś Ukraina desperacko potrzebuje bohaterów i medialne "nadużycie" czyniące z obrońców męczenników byłoby im bardzo na rękę. I teraz, jeśli po wojnie okaże się, że faktycznie obrońcy nie zostali zgładzeni do ostatniego a trafili do niewoli (jak to było w przypadku naszego Westerplatte), to wyjdzie na to, że dałem się zmanipulować wojennej propagandzie tylko zupełnie nie z tej strony, z której bym się spodziewał.
I już naprawdę nie wiem co myśleć.
#wojna #ukraina #rosja
Trzeba do wszystkiego podchodzić z dystansem, bo o niektórych rzekomych trafieniach np. samolotów nie dowiemy
@fishery: Ukraina też...