Wpis z mikrobloga

#wojna #rosja #polska

Głupie pytanie, ale ciekawi mnie co byście zrobili. Mam kat. D, ale jak poszedłbym do komisję to daliby mi E bez problemu. Tylko się zastanawiam czy tego nie olać i nie zgłosić się do podyplomowej szkoły oficerskiej, mógłbym być prokuratorem wojskowym mam wykształcenie, mógłbym dostać się do korpusu informatycznego, bo prowadzę firmę IT. I teraz pytanie czy w razie konfliktu uważacie, że lepiej zostać i wspomóc kraj czy lepiej brać nogi za pas i uciekać z rodziną na Zachód, bo siedzieć tu i czekać na to co będzie z założonymi rękami nie mam zamiaru. Co myślicie?
  • 8
@Gemmer: Pytasz jakby chodziło o wybór lodówki. Sam wiesz najlepiej co zrobić. Myślę, że priorytetem jest zadbanie o bezpieczeństwo rodziny, a potem wybór co zrobić ze sobą. Osobiście wróciłbym do kraju.
@Gemmer: ok nie wazne nie takie bylo pytanie. Jest art 85 konstytucji, i chyba kategoria E cie z niego nie zwalnia najwyzej bedziesz gotowac grochowke ale skoro masz pojecie IT to napewno sie przydasz.
@Lelek88: chodzi głównie o to, żeby ludzie Twojego pokroju nie mówili innym co mają robić. Chodzi o to, żeby którzy faktycznie potrafią myśleć wsparli intelektualnie wysiłek wojenny. Chyba, że jest to bez sensu i trzeba sie ewakuować.
@Gemmer: Ale nie wiem czy ty rozumiesz co mowie masz art 85 czyli OBOWIAZEK KONSTYTUCYJNY. Ewakuowac sie możesz teraz jesli sie tak bardzo boisz jak bedzie wojna to juz twoje zdanie nie bedzie sie liczyc a za niewykonanie obowiazku konstytucyjnego grozi odpowiedzialności karna. A to gdzie Cie przydziela to nie wiem. Raczej nie bedziesz mogl opuscic kraju.