Cześć, pytanie na szybko uruchomienie aplikacji z skrypty na prawach root dla zwykłego usera runuser -u nohuman -- vlc uruchamia się ale problem z dźwiękiem, pisze że nie ma urządzenia default , Debian 11 #linux #debian
@fervi: Mam sobie skrypt który odpalam ręcznie po uruchomieniu komputera, montuje sobie zasoby sieciowe, podaje hasła do luksów/cryfsów itp, fajnie było by gdyby na koniec tego wszystkiego odpalił mi parę programów które od tych rzeczy zależą np. przeglądarkę internetową której dane są pod luksem czy co tam chcę,
Mam sobie skrypt który odpalam ręcznie po uruchomieniu komputera, montuje sobie zasoby sieciowe, podaje hasła do luksów/cryfsów itp, fajnie było by gdyby na koniec tego wszystkiego odpalił mi parę programów które od tych rzeczy zależą np. przeglądarkę internetową której dane są pod luksem czy co tam chcę,
@noHuman: to wciąż się odpala z su jako dany user albo przez systemd jako user. Odpalanie przeglądarki internetowej na uprawnieniach roota to jedna
Odpalanie przeglądarki internetowej na uprawnieniach roota to jedna z najgłupszych rzeczy jaką można zrobić.
@Kryspin013: Tak, do tego niepraktyczna :P jeszcze raz: Mam skrypt, odpalam go z root'a, montuje zasoby i chce żeby skrypt na prawach root'a odpalił mi przeglądarkę na prawach normalnego usera, robi to ale nie mam dźwięku, bo chyba wyszło jakieś nieporozumienie :]
@noHuman: a ok, źle cię zrozumiałem. Musiałbyś mieć jeszcze daemona pulseaudio odpalonego w tle jako ten user. Sprawdzałeś? Zamień może vlc na xterm czy inny terminal dla testów z terminala uruchom pulseaudio -d w tle i z terminala odpal potem przeglądarkę by przetestować czy wtedy masz dzwięk.
@noHuman: soory, powinno być -D pisałem z pamięci. Albo po prostu odpal w jakimś multiplekserze lub wrzuć ręcznie w tło. Ta opcja to po prostu praca w trybie daemona i przerzucenie się w tło: -D | --daemonize[=BOOL] Daemonize after startup, i.e. detach from the terminal. Note that when running as a systemd service you should use --daemonize=no for systemd notification to work.
runuser -u nohuman -- vlc
uruchamia się ale problem z dźwiękiem, pisze że nie ma urządzenia default , Debian 11
#linux #debian
Ogólnie pulseaudio działa na uprawnieniach usera
@fervi: Mam sobie skrypt który odpalam ręcznie po uruchomieniu komputera, montuje sobie zasoby sieciowe, podaje hasła do luksów/cryfsów itp, fajnie było by gdyby na koniec tego wszystkiego odpalił mi parę programów które od tych rzeczy zależą np. przeglądarkę internetową której dane są pod luksem czy co tam chcę,
@noHuman: to wciąż się odpala z su jako dany user albo przez systemd jako user. Odpalanie przeglądarki internetowej na uprawnieniach roota to jedna
@Kryspin013: Tak, do tego niepraktyczna :P jeszcze raz: Mam skrypt, odpalam go z root'a, montuje zasoby i chce żeby skrypt na prawach root'a odpalił mi przeglądarkę na prawach normalnego usera, robi to ale nie mam dźwięku, bo chyba wyszło jakieś nieporozumienie :]
robię to linijką w skrypcie w
PS: -D , ide dalej
-D | --daemonize[=BOOL]
Daemonize after startup, i.e. detach from the terminal. Note that when running as a systemd service you should use --daemonize=no for systemd notification
to work.
whoami się upiera że jestem nohoman ale coś gdzieś źle wskazuje :/
Po uruchomieniu pulseaudio możesz też uruchomić pavucontrol (zainstaluj jak nie masz) i posprawdzać jak ci widzi wyjścia.
Jeszcze jedna rzecz. Jak z roota wyślesz cokolwiek do aplay to masz audio? Np generowanie
@Kryspin013: po kolei,
Jako Ja normalnie z pod xterminala(terminator) - działa
po su
@noHuman: No daje ci pusty wynik bo w zasadzie to nie logujesz tego użytkownika tylko uruchaimiasz polecenia jako on.
Musiałbym dokłądniej wiedzieć co potrzebujesz zrobić bo nawet nie wiem jak X'y przekazujesz drugiemu użytkownikowi.
@Kryspin013: Sam dobrze nie wiem co robię :/
odpalam z DE(cinnamon) xterminal (terminator)
su