Wpis z mikrobloga

@HoganPaul: Czyli uważasz, że chromosom XXXXY to chromosom męski? Bardzo ciekawe.

Lewica, marksiści kulturowi.

@HoganPaul: Super. To może chcesz jakichś zawołać tu do dyskusji, żeby z nimi porozmawiać?
  • Odpowiedz
Napisałem wyraźnie: Zespół 49,XXXXY jest chromosomową anomalią typu aneuploidalnego, charakteryzującą się obecnością trzech dodatkowych chromosomów X u mężczyzn. Rocznie występuje

1/85 000 do 1/100 000 przypadków wśród noworodków płci męskiej.

@HoganPaul: Pytanie brzmi "czy to chromosom męski, czy żeński?", a nie "co to jest zespół 49, XXXXY?". Pieprzysz nie na temat, wklejajac jedno i to samo.
  • Odpowiedz
Nie, ja przytaczam stanowisko nauki, szurasku

@HoganPaul: Przytoczyłeś definicje ze słownika, który traktuje temat pobieżnie - natomiast ja przytoczylem źródła z zakresu biologii ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie, przytaczasz stanowisko całkowicie odwrotne
  • Odpowiedz
Przytoczyłeś kłamstwo, które nie ma nic wspólnego ze stanowiskiem nauki

@HoganPaul: Oczywiście, że ma - obecna nauka wyraźnie mówi o tym, że pojęcie płci jest bardzo skomplikowane, a płeć to spektrum - dowód jest chociażby tu, w artykule dotyczącym dziwnych zmian prawnych w USA:
  • Odpowiedz
@Emes91:

Czyli uważasz, że chromosom XXXXY to chromosom męski? Bardzo ciekawe.

Może zacznijmy od tego, że to nie jest "chromosom", tylko 5 chromosomów: 4 żeńskie i 1 męski. Z tą liczbą pojedynczą chodziło chyba o kariotyp, co rzeczywiście jest bardzo ciekawe - iksy mogą nawet dążyć do nieskończoności i nic się nie zmieni; wystarczy pojedynczy igrek żeby był męski. Jeśli po drodze nic się nie stanie z przenoszonym przezeń genem SRY to otrzymamy również fenotyp męski - czyli po prostu faceta, bo płeć jest definiowana fenotypowo (u ludzi sprowadza się do tego czy masz jaja czy jajniki), a determinowania genetycznie, co się często mylnie traktuje jak synonimy, i z tego powstają te pseudodylematy jak określić babę z chłopskim genotypem i
  • Odpowiedz
Z tą liczbą pojedynczą chodziło chyba o kariotyp, co rzeczywiście jest bardzo ciekawe - iksy mogą nawet dążyć do nieskończoności i nic się nie zmieni

@kficzou: Jest wyróżniony cały syndrom pod nazwą zespołu Klinefeltera, który pokazuje, że bredzisz, bo jednak coś się zmienia i nie otrzymujemy w pełni typowego fenotypu męskiego.

(u ludzi sprowadza się do tego czy masz jaja czy jajniki)

@kficzou: Jakieś potwierdzenie na tę śmiałą
  • Odpowiedz
Nietypowego żeńskiego w jakiejkolwiek części tym bardziej nie otrzymujemy i tego się trzymajmy.

@kficzou: That's the point - otrzymujemy coś nietypowego w wyniku nietypowego kariotypu. Coś, co nie pasuje do zerojedynkowego podziału "męski-żeński". Osoby z zespołem Klinefeltera mają też cechy, które można określić jako bardziej żeńskie - kobieca sylwetka, ginekomastia, słabsze mięśnie.

Za Wikipedią, na podstawie źródła: Stanisław Dulko. ABC...płci. „Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych”. 52 (1 (258)), s. 5-10,
  • Odpowiedz