Wpis z mikrobloga

@feless:
Siemka Mireczki. Czy to normalne, żeby mnie czasem mój własny laptop kopał prądem? Kupiłem go (ACER) jakiś rok temu w maju i zauważyłem, że w trakcie jego przenoszenia/trzymania zdarza się, że kopnie lekkim prądem. Co zrobić w takim przypadku? Jak miałbym udowodnić, że tak jest, gdybym zgłosił to do producenta?

PS. Trochę nie wiem jakie dać tagi, wybaczcie ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#komputery #elektronika #laptopy #serwispc
  • 17
@Drzegorz: wiesz dlaczego prąd w gniazdku kopie i czemu tylko faza a nie zero? Bo zero przy transformatorze (i nie tylko) jest podłączone do ziemi, jak wsadzasz palec do gniazdka to zamykasz obwód. Choćby w serwisach (ale też i na salach operacyjnych) używane są transformatory separacyjne, wtedy żeby kopnęło trzeba dotknąć obu "dziurek" w gniazdku na raz.

Laptop na baterii nie jest w żadne sposób uziemiony no nie ma jak kopnąć,
@feless: lepiej opisz jak kopie
1. jednorazowo strzela raz na jakiś czas
2. cały czas czujesz że jego obudowa Cię mrowi?

Jaki typ wtyczki 230V na zasilacz tego laptopa? Z bolcem uziemiającym czy bez?
Czy masz w domu instalację z uziemieniem czy bez?
@wypokowy_expert: mówię o zewnetrznej stronie palca i ustach, 20 woltów z baterii laptopa ma szansę być już w ten sposób odczuwalne. I wiem dlaczego prąd kopie, wiem tez sporo innych rzeczy o prądzie i falach i kłóciło się ze mną już sporo osób o rzeczy które przeżyłem i ktore da się wytłumaczyć ale oni mówią że się nie da, na przykład odbiór fal srednich przez obwod tanich głośników od kompa xD
@DomeN pewnie zasilacz bez uziemienia.
W zasilaczu są kondensatory typu Y między fazą/neutralnym a "minusem" laptopa.
To pozwala na przepływ bardzo małego prądu który można czuć właśnie jako mrowienie.

Możesz spróbować obrócić wtyczkę zasilacza laptopa w gniazdku o 180 stopni - może to pomóc
20 woltów z baterii laptopa ma szansę być już w ten sposób odczuwalne.

@Drzegorz: ale efaję podłączałeś do USB, nie do laptopowego zasilacza, a tam masz jedynie 5V. A żeby 5V poczuć, to byś musiał się naprawdę mocno postarać.
Możesz spróbować obrócić wtyczkę zasilacza laptopa w gniazdku o 180 stopni - może to pomóc

@Tymian: nie wiem skąd się ten idiotyzm wziął, chyba z czasów odbiorników lampowych, tam faktycznie mogło być N na obudowie, ale tam mieli spolaryzowane wtyczki.
Teraz takie obracanie nic nie daje, filtr jest symetryczny, identyczne kondensatory pomiędzy L-PE jak i N-PE, PE w starszych zasilaczach na sztywno połączone z ujemnym biegunem po stronie niskiego napięcia, producent