Wpis z mikrobloga

Środowiska graficzne pokroju #gnome i #kde są z wydania na wydanie coraz gorsze, generalnie soft użytkowy na linuksa staje się coraz gorszy. #linux

• 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zjem_Ci_nos: Ja po przesiadce z Linuksa na Windowsa postanowiłem ponownie powrócić na Linuksa i trochę dramat.

Już nie mówię o samym środowisku tylko ogólnie o aplikacjach użytkowych. P.S Używam systemów na vmkach pod VMware. Przykłady:

- rolka myszki potrafi mieć w każdej aplikacji inną prędkość. Inną ma w Chrome, inna jest w firefoksie, inna jest w brave, inna w vivaldim xD. Tak, tyle przeglądarek używam, jeszcze dochodzi do tego Edge. ( ͡°
  • Odpowiedz
@GratisLPG: dlatego używam Linuksa tylko do stawiania na nim serwerów, Windows nie jest lepszy w tej kwestii ale przynajmniej ma bardzo szybki support i łatanie błędów odbywa się z dnia na dzień ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Zjem_Ci_nos: Ja tylko czekam, aż Microsoft wreszcie palnie się w łeb i umożliwi swobodną konfigurację własnych skrótów klawiszowych. W Plasmie to bajka, przełączanie się pomiędzy wirtualnymi pulpitami, przerzucanie okien itd. Mam pod Windows aplikację pod to, ale natywna obsługa to natywna obsługa.
  • Odpowiedz
Już nie mówię o samym środowisku tylko ogólnie o aplikacjach użytkowych. P.S Używam systemów na vmkach pod VMware.

@GratisLPG: sam napisałeś. Nie wierzę, że korzystasz z tego jak na desktopie to znaczy po kilka h dziennie xD
  • Odpowiedz
Ja tylko czekam, aż Microsoft wreszcie palnie się w łeb i umożliwi swobodną konfigurację własnych skrótów klawiszowych. W Plasmie to bajka, przełączanie się pomiędzy wirtualnymi pulpitami, przerzucanie okien itd. Mam pod Windows aplikację pod to, ale natywna obsługa to natywna obsługa.

@GratisLPG: Oni od 7 lat nie potrafią wprowadzić działający dark mode w systemie a ty chcesz customowe skróty ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Programista nie zaimplementuje czegoś, co nie zostało wizualnie zaprojektowane, albo implementuje to, co dostał

@GratisLPG: Ale to już zostało zaprojektowane tylko nie działa. W wniapi masz zmianę kolorów okien. Ale jak udtsawisz dark mode w systemie to większość okien jest oczojebnie biała i tylko pojedyczne okna i apki UWP są czarne. Swoją drogą kolorystyka też jest n---------a bo wymyślili sobie okna albo full białe albo full czarne.

Możesz sobie sztuczne
  • Odpowiedz
@jimmy_gonzale: a na jakim srodowisku stoi kubuntu?
Ja mialem z linuchami problem taki ze nie chcialy widziec drugiego dysku w laptopie jak tylko go sformatowalem na ext4 to znikał. Finalnie skonczylem z drugim dyskiem pod ntfs i teraz go widzi. XD
  • Odpowiedz