Aktywne Wpisy
PrzegrywNaZawsze +168
Eh wspominam stare dobre Mirko. Kto pamięta takie nicki jak marianbaczal, FilzofujacaCalka, SamiecAlfa, SamGamgee, pitrasia, policjaa, Gruszka92, tych dwóch co mieszkali na Bali. Kiedyś to było mirko, teraz nie ma mirko #mirko
#zmora #sen #paralizsenny #zalesie #horror
TLDR: opisuję gnębiącą mnie dzisiejszej nocy ZMORĘ(paraliż przysenny), przepraszam za ewentualne błędy, piszę na szybko.
Kto nigdy nie miał całonocnej/wielonocnej "zmory" w wydaniu "pętla"(wyjątkowo złośliwa odmiana zmory), ten ma ogromne szczęście. Opisuję na gorąco by powstrzymać się przed snem. Mam już dość, a to dopiero godzina trzecia w nocy(pierwszej nocy, często bywa to wielonocne doświadczenie). Niżej opisuję w punktach proces tej męczarni, a wcześniej kilka wyjaśnień:
Pętla
TLDR: opisuję gnębiącą mnie dzisiejszej nocy ZMORĘ(paraliż przysenny), przepraszam za ewentualne błędy, piszę na szybko.
Kto nigdy nie miał całonocnej/wielonocnej "zmory" w wydaniu "pętla"(wyjątkowo złośliwa odmiana zmory), ten ma ogromne szczęście. Opisuję na gorąco by powstrzymać się przed snem. Mam już dość, a to dopiero godzina trzecia w nocy(pierwszej nocy, często bywa to wielonocne doświadczenie). Niżej opisuję w punktach proces tej męczarni, a wcześniej kilka wyjaśnień:
Pętla
Objawy:
Przez dłuższy czas przy odpalaniu komputera po ekranie BIOSa trzeba było kliknąć F1 po czym komputer uruchamiał się bardzo długo. Podejrzewam, że powodem była padnięta bateria na płycie głównej. Wczoraj przy próbie włączenie pojawił się BIOS, a następnie czarny ekran i migający podkreślnik. Wszedłem w BIOSa, za każdym razem zegar się resetował, więc pomyślałem, że przyczyną jest to rozładowana bateria. Bateria wymieniona, BIOS pamięta już zmiany w ustawieniach, ale problem pozostał.
Jedyne co wyłapałem, to komunikat "CMOS CHECKSUM ERROR".
Z dodatkowych informacji w BIOSie widzę dysk. Próbowałem podłączyć dysk z innego komputera, też go widzi, ale nie wpłynęło to w żadnej sposób na problem. Do komputera od wielu lat nie było nic podłączane/odłączane.
Jakieś pomysły? Da się staruszka wyratować czy musi iść do PCtowego nieba?
#komputery #hardware #informatyka
@Jeesek: zakładka Boot Device Priority - nie masz tam ustawionego bootowania na USB - ustawiasz pierwsze coś z "removable" i usb, a na końcu dopiero hard disc, bo inaczej ci się obrazi i system nie ruszy z pendrive.