Wpis z mikrobloga

Mam pytanie bo dużo osób wyraża opinie, że nextgenowe wersje gry graficznie nie różnią się dużo od tego jak to wyglądało odpalając oldgenowe wersje na nowych konsolach (czyli z tego co rozumiem np. w przypadku PS5 była to tak na prawdę wersja PS4 Pro). W jakich rozdzielczościach działały oldgenowe wersje i w jakiej płynności? Bo nie miałem "przyjemności" grać w te wersje, CP2077 ogrywałem na PC i coś mi się wydaje, że nawet jeżeli efekty graficzne nie zmieniły się dużo to chyba z tego co rozumiem podbita jest teraz rozdzielczość, która skaluje się do 4k. A jak było wcześniej?
#ps5 #xbox #cyberpunk2077
  • 10
@yeradd: Podobno w 80% gra działa w 1440p a rzadko w 4k. Co do grafiki to po za faktem że tekstury są ostrzejsze i nie doczytuje się nic na twoich oczach to jest to ten sam crap co był wcześniej.

Edit. Doczytuje się na twoich oczach ale nie tak jak wcześniej.
@Lazarus2077: Mówiąc crap masz na myśli graficznie? Nie no nie przesadzałbym, akurat wizualnie ta gra cały czas się ładnie prezentuje. Co do doczytywania to ja właśnie mam wrażenie, że teraz jest to bardziej widoczne bo chyba zmienili rodzaj streamowania, żeby zoptymalizować i ja przynajmniej mam wrażenie, że właśnie pop-in jest gorszy niż wcześniej. Oczywiście nie mówię o bugach typu zupełnie nie wczytujące się tekstury. Wcześniej na pewno z tym było gorzej.
@yeradd: wcześnie gra działała w ustawieniach z PS4Pro/XOX z odblokowanym klatkażem. Na PS5 było to targetowanie 60 klatek w dynamicznej rozdzielczości między 912p-1200p, a na XSX w 1080p-1296p. Ustawienia na PS5 były słabe, na XSX trochę wyższe (ale za to było trochę gorzej z klatkami).

dużo osób wyraża opinie, że nextgenowe wersje gry graficznie nie różnią się dużo od tego jak to wyglądało odpalając oldgenowe wersje na nowych konsolach

xDDD Ktoś
@Fox7er: wygladal normalnie.

ta gra ma taki engine ze naprawde zajebiscie wyglada jak wszystko jest wymaxowane z rt (czyli komp z 15k obecnie lol), a o i to w niektorych lokacjach moze wygladac totalnie przecietnie. kiedys pamietam w battlefieldzie mialem podobny feeling
@Theos: ok dzięki, właśnie takie miałem wrażenie odpalając u siebie na PS5 z racji tych testowych 5h. Gra wygląda nawet nieźle i rozdzielczość też widać, że jest przyzwoita i wątpiłem, że tak działała na oldgenach.