Aktywne Wpisy
Habebok +50
Hejka Mircy i Mirabelcy!
Przygarnęliśmy z dziewczyną takiego małego kotka i zastanawialiśmy się nad imieniem dla tego stwora, wiec chętnie wysłuchamy waszych propozycji!
Wybierzemy prawdopodobnie imię, które zdobędzie najwięcej plusów i nie będzie zbyt wulgarne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety nie mam 10 czekolad do przecięcia dla zwycięzcy... (
Przygarnęliśmy z dziewczyną takiego małego kotka i zastanawialiśmy się nad imieniem dla tego stwora, wiec chętnie wysłuchamy waszych propozycji!
Wybierzemy prawdopodobnie imię, które zdobędzie najwięcej plusów i nie będzie zbyt wulgarne! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niestety nie mam 10 czekolad do przecięcia dla zwycięzcy... (
glassmice +330
Udało się!:d Pan nieuk zbanowany❤️
#paliwodahejtclub
#paliwodahejtclub
Pytanie: czy pocztowe poświadczenie wysłania listupoleconego/paczki może służyć za dowód mówiący o zawartości tego listu/paczki?
Taka sytuacja:
- kupujesz super tytanowe garnki za 10 tys złota
- po kilku dniach korzystasz z prawa do zwrotu towaru
- odsyłasz garnki do siedziby firmy
- sprzedawca pisze ci maila, że bardzo chętnie odda złoto ale że dostał pustą paczkę, jak odeślesz garnki to złoto dostaniesz
- masz tylko rzeczony kwitek, który nijak nie poświadcza jaka była zawartość paczki
- komu uwierzy sąd cywilny?
inna:
- kupujesz towar na allegro, wysyłka listem zwykłym, bez kwitka
- towar nie dochodzi
- sprzedawca twierdzi, że go wysłał i nawaliła poczta i to mój problem
- masz w garści dowód potwierdzający kupno towaru
- sprzedawca ma tylko słowo, że towar wysłał
- komu uwierzy sąd cywilny?
Pytam z ciekawości, żadna z sytuacji nie miała miejsca.
2 no przecież że mi xD
2. Twoja wina, paczka nie ubezpieczona/nierejestrowana - na wlasna odpowiedzialnosc przesylales.
Komentarz usunięty przez autora
@Vorland: z tego przepisu nie wynika w prost, ze musi płacic sprzedawca. Nadal stoje na stanowisku, ze sprzedawca płącic nie musi jezeli jedynym powodem odstapienia jest widzi mi sie klienta.
Dlaczego? Przecież to wysyłający wywodzi jakieś skutki prawne.
@Vorland: Adresat odebrał, ale twierdzi, że w przesyłce nie było żadnego zawiadomienia.
drugi akapit jest do mnie? bo nie bardzo rozumiem do czego sie odnosisz.
@szymon_jude: Napisałeś, ze ciężar dowodu spada na adresata. Pytanie dlaczego ;)
Chociaz z drugiej strony jezeli bys chciał zwrocic paczke placac za przesyłke wiecej to przynajmniej sprzedawca by nie
1. daruj sobie taki ton bo nasle na Ciebie @Trutka
2. niby pierwszy wynik a sam pierwszy link ktory podesłales to link do bankiera, który nijak o tym wyroku trybunałiu nie wspominał
A wg twojego obliczenia wynika taki bilans:
(K) = 0 - stracony
Sprzedawca ma obowiązek zwrócić cały poniesiony koszt zakupu,